2 oktober jongstleden kwam Furiosa: A Mad Max Saga uit voor de bekende VoD-diensten en voor de puristen zoals mijzelf, fysiek op dvd, Blu-ray en 4K UHD. Maar de film zelf was niet het enige, er kwam ook een box uit met alle vijf de Mad Max-films, en een bundel met beide films in één en dat is waar mijn onderstaande recensie over gaat. Dus start je motoren, spuit verf in je gezicht want: Oh, what a day, what a lovely day!

In 1979 bracht de Australische regisseur George Miller ons het briljante Mad Max, die het verhaal vertelde van een agent die zijn familie verloor in een wereld waar de overheid en politie geen gezag meer hadden en er grote chaos was. De film is legendarisch doordat Miller echte bikers inhuurde, Mel Gibson wereldberoemd maakte, en de stunts en achtervolging totaal gestoord waren en de meeste gewoon illegaal opgenomen. Het vervolg, Mad Max 2: Road Warrior, kwam in 1981 en is een popculture icoon op zichzelf geworden. Het geweld was harder dan het vorige deel en speelde zich nu af in een post apocalyptische wereld waar BDSM en sportkleding onderdeel was van de bad guys look, maar ook hier waren het de adembenemende stunts die je als kijker op het puntje van je stoel bracht.
Iets wat minder het geval was in 1985, toen Mad Max: Beyond Thunderdome uitkwam. Het was niet zo goed met het verhaal als de voorgaande delen en de actie was niet van dezelfde proporties. Toen werd het heel erg stil rondom de Mad Max-franchise tot in 2015 Mad Max: Fury Road verscheen, die het heel anders deed dan de originele trilogie en Mel Gibson niet terugkeerde als Max, maar Tom Hardy die simpelweg Max als naam had en geen verdere connectie met de videodelen had. Wat voor sommige mensen erg verwarrend was en hierover liepen te bitchen, maar moesten erkennen dat dit één van de grootste franchise comebacks was in de geschiedenis van cinema, want fookin' hell, Miller trekt al vanaf het begin alle remmen los en zit je in een visueel spektakel die je twee uur lang bezig houdt.
Mad Max: Fury Road (2015)
Deze film begint gelijk al goed als we zien hoe Max, die als een nomad in de woestenij van Australië leeft, gevangen wordt genomen en wordt overgebracht naar The Citadel. Een stad waar de warlord Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne, die ToeCutter speelde in de 1979-film) de baas is en de toevoer van het water beheerst en zo een greep op de populatie houdt die hem aanbidden als een god. Max, die een universeel bloedtype heeft, wordt gebruikt als donor voor een War Boy (soldaten van Joe die je kan vergelijken met Vikings of stoottroepen) genaamd Nux (Nicholas Hoult, bekend van X-Men: Days of Future Past en Warm Bodies).
Als Joe zijn eenarmige vertrouweling Furiosa (Charlize Theron) opdracht geeft om met een ‘war right' handel te drijven met andere nederzettingen, gaat deze er als een speer vandoor. En dat doet ze niet alleen, maar met vijf vrouwen van Joe, waarvan er één zwanger is van zijn kind. Dus zet deze met een floot aan bizarre voertuigen de achtervolging in en daar doet ook Nux aan mee, die Max als een soort van trofee aan de voorkant van zijn auto heeft vastgebonden. Tijdens een zandstorm raken ze Furiosa kwijt en weet Max zich te bevrijden en haar alsnog te vinden en de War Rig te maken. Zo zijn ze genoodzaakt om samen te werken om hun vrijheid veilig te stellen. Maar Joe geeft zich niet zo makkelijk gewonnen en zijn er ook nog andere bendes tussen hen en de vrijheid in. Hoe dat zal verlopen moet je zelf maar gaan kijken.
Mad Max: Fury Road is een popculture fenomeen vol quotes, muziek van onze eigen Tom Holkenborg aka Junkie XL en vele bijzondere personages zoals de Doof Warrior die boven op een War Rig vol speakers in een harnas hangt en snoeiharde gitaarmuziek de wereld inblast terwijl er vlammen uit zijn gitaar komen. Serieus, dit is fookin' mental of beter gezegd metal AS FOOK. De stunts zijn een mix van echte stunts en een paarCGI voor de dingen die echt onmogelijk waren of te gevaarlijk om echt uit te voeren, en dit wil wat zeggen aangezien er tijdens andere Mad Max-films een hele hoop misging en mensen serieus gewond raakten.
Dan is er de vibe die de film heeft en in een eerste zit bijna niet te bevatten is. Als je War Boys zich zien oppeppen om te sterven door chroomverf in hun gezicht te spuiten en te roepen dat het een mooie dag is om dood te gaan, of mensen op palen van het ene naar het andere voertuig ziet vliegen. Een circus is er niks bij. Het meest opvallende is het gebruik van zeer vibrante kleuren die met deze 4K UHD-versie van het beeld knallen en je laat zien hoe 4K er uit kan zien op je tv. Ook als je geen 4K TV hebt; in 1080p is het ook genieten van het felle kleurenpalet.
Het geluid, dat komt in Dolby Atmos, geeft je als kijker zo'n extra dimensie van de film; het geluid komt al van alle kanten op je af in de Citadel of tijdens de achtervolgingen, maar echt goed tot zijn recht komt tijdens de zandstorm. Dat is al prachtig met normale tv-speakers of soundbar, maar met een surround set of in mijn geval Plantronics RIG 400HX (recensie) Dolby Atmos-headset krijg je een oorgasme ervaring op en top.
Furiosa: A Mad Max Saga (2024)
Na het succes van Mad Max: Fury Road en vele prijzen waaronder maar liefst zes Oscars, kon een vervolg niet uitblijven, alleen werd het geen sequel maar een prequel waarin het vrouwelijk personage Furiosa haar verhaal wordt verteld. Dit was voor veel mensen tegen het verkeerde been aan, want een Mad Max-film zonder een Max was vreemd, maar George Miller don't gives a fook en maakte deze prequel die keihard flopte in de bioscopen, ondanks dat dit niet een hele slechte film is. Het is gewoon simpelweg anders dan wat fans van de franchise gewend zijn en wilden zien.
Als Furiosa begint, zien we haar als kind samen met een ander meisje die de naam Valkyrie heeft in The Green Place appels plukken en betrapt worden door een groep Raiders die op zoek zijn naar nieuwe voorraden om te plunderen. Als Furiosa probeert hun motoren te saboteren gaat het mis en wordt ze gevangengenomen en brengen haar ontvoerders haar naar hun leider Dementus (prachtrol van Chris Hemsworth, die we allemaal kennen als Thor uit de MCU-films).
Ondertussen heeft Furiosa's moeder de achtervolging ingezet en probeert haar vergeefs te redden, wat mislukt en wordt ze gekruisigd aan een boom in de woestijn. Dementus voedt Furiosa op als zijn eigen dochter en probeert keer op keer te achterhalen waar ze vandaan kwam en hoe hij bij The Green Place kan komen. Waar hij wel terecht komt is bij de Citadel uit de vorige film en na een mislukte overname door de tegenstand van Immotan Joe en de War Boys moet hij het veld ruimen en zijn verlies slikken. Maar broedt ondertussen een vies plan uit om de machtsverhouding naar zijn hand te zetten met een Trojaanse aanval op andere handelsposten. Hierbij sluit hij een deal met Joe die de boel draaiende wilt houden en Furiosa (Anya Taylor-Joy, The Queens Gambit en de stem van Prinses Peach in The Super Mario Bros. Movie) als cadeau krijgt. Na een mislukte verkrachting vermomd ze zich al een War Boy en bouwt mee aan de legendarische War Rig en plant ondertussen haar ontsnapping om zo weer naar huis terug te keren. Maar wie de eerste film heeft gezien weet dat dit dus niet gaat gebeuren en dingen heel anders verlopen. Wat volgt zijn heerlijk hoge actiescènes en achtervolgingen, die wederom heerlijk zijn om naar te kijken.

Furiosa is een Mad Max-film zonder Mad Max en dat merk je ook. Het is een personage die goed gespeeld wordt door Anya Taylor-Joy, maar die net niet sterk genoeg is om de film ook echt goed te dragen. Deze actrice laat zien dat ze kan vechten, rijden en haar eigen stunts doet, maar het voelt net even iets minder aan dan de voorgaande films. Dat betekent niet dat het een slechte film is, integendeel, deze kan je zeker meerdere keren kijken en van genieten. Maar het is net even de girl boss type waar veel mensen nu ondertussen moe van worden.
De actie is hoog en de achtervolgingen nog altijd anusknijpend spannend te noemen. Visueel is het ook prachtig, maar wel iets minder kleurig dan zijn voorganger die hele felle kleuren had en deze heeft toch een iets doffer kleurenpalet. Of hier een betekenis achter zit of dat dit komt door andere redenen is een raadsel, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds heel erg netjes oogt.
Het geluid, wat uiteraard komt in Dolby Atmos, is top notch te noemen. Het brult met de motoren en knalt met het schieten en de explosies. Maar ook de grote mensenmassa's en dat komt zo tot zijn recht in The Citadel en de Gastown, waar een menigte met oproer gaande is en je van alle kanten om je heen mensen hoort gillen, schelden en schreeuwen wat een zeer oncomfortabel en beklemmend gevoel geeft voor de kijker. Zoals te verwachten was, is het geluid zeer goed op alle niveaus.