Review: Brake

Geschreven door RDJ134 op 30 juli 2012 om 19:52 uur

Totdat ik enkele weken geleden een persbericht in mijn mailbox kreeg, had ik nog nooit van de film Brake gehoord. De trailer zag er goed uit en dat was voor mij dan ook de reden om een reviewexemplaar aan te vragen en kon ik pasgeleden een dvd-versie in mijn brievenbus vinden.


Brake begint gelijk goed: je ziet hoe Secret Service Agent Jeremy Reins (gespeeld door Stephen Dorff) wakker wordt in een donkere ruimte met alleen een aftellende klok voor zijn neus. Bewegen kan hij amper want wat blijk, hij zit gevangen in een plexiglazen kist die in de kofferbak van een auto is geplaatst. Dus net als wij kijkers heeft Jeremy geen idee waar hij is en waarom gevangen wordt gehouden Want het laatste wat hij zich kan herinneren is dat hij naar New York ging om zijn gokschuld bij een louche persoon af te lossen. Wat dan volgt is een bijna negentig minuten claustrofobische marteling, want naarmate de film vordert en de teller van de klok steeds reset, is dat zijn ontvoerders maar één ding van hem willen, namelijk de locatie van The Roulette. Dit is één van een serie bunkers waar de Amerikaanse president en zijn familie verblijven in geval van een grootschalige terroristische aanval.

Aangezien Jeremy getraind is om zijn mond te houden doen zijn ontvoerders er alles aan om hem aan het praten te krijgen. Wanneer hij weigert mee te werken, laten ze bijen los in kist, want dat is nou precies waar Reigns allergisch voor is. Toen dit niet werkte ontvoerde ze zijn vrouw en dreigden haar te doden als hij niet meewerkt. Wat dan volgt is een serie van 'toevalligheden', zo ligt er een 27 MC bakkie in de kist waarmee hij contact krijgt met een andere gevangene die ook voor de Amerikaanse president werkt en ook bij hem dreigen de ontvoerders zijn familie te doden als hij niet meewerkt. Daarnaast krijgt Jeremy via het bakkie contact met een truckchauffeur en later na een shoot-out tussen de politie en de ontvoerders (waarbij hij gewond raakt) krijgt hij een GSM in handen. Hiermee belt hij met 911 en treft zijn oud-collega Ben Reynolds (een rol van Tom Berenger), en hoort van hem en via de autoradio dat er autobommen ontploffen in Washington en dat het land onder een grootschalige aanval is van terroristen. Dit alles bouwt heel nauwkeurig en beklemmend op naar een erg apart einde wat ook enigszins een beetje over de top is.


Ondanks enkele clichés, heeft regisseur Gabe Torres een verdomd lekkere film, geschreven door Timothy Mannion, weten te maken die je letterlijk bij je strot grijpt. Want de hele film die zich in een kofferbak afspeelt is claustrofobisch en heb je de eerste helft echt geen idee wat er aan de hand is. Daarbij moet je weten dat de film in slechts twaalf dagen is opgenomen en alles eigenlijk draait om suggestie en de lichaamstaal van Stephen Dorff die hier op een aparte manier de hele film weet te dragen. Maar vooral het geluid steelt de show, of het nu de gierende banden zijn, de automotor of de 911 operator die hij belt. Het klinkt allemaal zo goed, en als je de making of (de enige extra samen met de trailer op de dvd) kijkt zie je ook hoeveel tijd en moeite er is besteed om dit perfect te krijgen. Brake weet overigens heel erg goed met kleuren te spelen, zo geeft de aftellende klok steeds een onheilspellende rode gloed, en als wit licht gebruikt wordt snijdt dit als een mes door de duisternis heen.

Technische gegevens

DVD

TAAL: Engels AUDIO: Dolby Digital 5.1
BEELD: 1.78:1
SPEELDUUR: 87 minuten
GENRE: Thriller
REGIO: 2 (PAL)
KIJKWIJZER: 12 jaar, angst, geweld
Consumentenadviesprijs: 14,99

Blu-ray disc
TAAL: Engels AUDIO: DTS HD Master 5.1
BEELD: 1080P HD 1.78:1
SPEELDUUR: 90 minuten GENRE: Thriller
KIJKWIJZER: 12 jaar, angst, geweld
Consumentenadviesprijs: 19,99

Conclusie

Brake is een erg knap in elkaar gezette fil, en is het Stephen Dorff die bijna 90 minuten blijft boeien. Het einde is nogal erg apart en is er één die niet had misstaan in een film uit de jaren zeventig. Maar daar kan ik niet dieper op in gaan omdat ik anders zou spoilen. Maar waar het op neerkomt is dat het een gritty, paranoïde, boeiende en vooral claustrofobische thriller is dat zeker het kijken en de aanschaf waard is. Ondanks een paar kleine minpuntjes en het vergezochte verhaal, geef ik Brake een 75.
Onze score 75

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Brake Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief