Review: The Punisher

Geschreven door RDJ134 op 17 februari 2013 om 01:01 uur

The Punisher is altijd mijn favoriete antiheld van Marvel Comics geweest, want in tegenstelling tot zijn 'collega's' heeft Frank Castle (wiens volledige achternaam Castiglione is) totaal geen superkrachten. Het enige wat hem drijft is wraak op alle criminelen die hun verdiende straf van hem krijgen, wat ook gelijk zijn naam verklaard. Ondertussen zijn er sinds 1974 vele comics, videogames en drie films verschenen. En van de 2004-versie kan je hieronder de review lezen.The Punisher open gelijk heel erg lekker met een wapendeal tussen een groep criminelen die uiteraard verkeerd afloopt omdat één van hen de undercoveragent Frank Castle (Thomas Jane) is. In de shoot-out tussen de politie en criminelen valt er een dode die ook nog eens de zoon van de grote crimineel Howard Saint (John Travolta) blijkt te zijn. Frank is blij dat het voorbij is, want deze undercoveractie was zijn laatste missie en stopt er mee om meer tijd te gaan doorbrengen met zijn vrouw en zoontje. Terwijl Frank en zijn familie naar een familiebijeenkomst gaan op een mooie tropische bestemming, is het Howard die wraak zweert op diegene die verantwoordelijk is voor de dood van zijn zoon. Aangezien hij beschikt over een groot crimineel netwerk weet hij al snel dat Frank Castle de verantwoordelijke is.

Howard zijn vrouw Livia Saint (Laura Harring) eist dat Frank Castle moet aanzien hoe zijn familie eerst dood moet en hij de pijn moet voelen die zij nu voelt. Howard geeft zijn mannen opdracht om af te reizen naar de familiebijeenkomst van de Castle's die daar allemaal aanwezig zijn. Met een waar moordcommando worden Frank zijn ouders, ooms, tantes, vrouw en zoon voor zijn ogen vermoord en overleefd hij ternauwernood diverse schotwonden. Wanneer deze maanden later zijn genezen, keert hij terug uit de dood en neemt hij op een hele ingenieuze manier wraak op Howard en Livia hun organisatie, die uiteraard ook niet stil zitten en een bonte pluimage aan huurmoordenaars op hem afsturen. Wat volgt is een twee uur durende actiefilm vol shoot-outs en explosies dat zorgvuldig opbouwt naar een spetterende finale.The Punisher is een zeer actievolle film die redelijk geslaagd is, maar de fans van de comics en franchise zijn verdeelde. Want het is een film die een beetje tonque in the cheek is. Het ene ogenblik zie je een depressieve Frank zijn verleden verzuipen om vervolgens even later in gevecht te zien met een Russische huurmoordenaar die letterlijk uit een comic lijkt te komen en voor een redelijke komische noot zorgt. Het is iets waar je van moet houden, en ondanks dat ik een harde, donkere realistische film verwachtte, heb ik me zeer vermaakt met deze film. De kleine zijverhalen van Frank zijn buren zijn eigenlijk irrelevant en deze zwaar overdreven karakters die totaal niet interessant zijn, maar toch een paar keer een glimlach op mijn gezicht wisten te toveren.

Nu was Sony Home Entertainment zo vriendelijk om ons voor de review een Blu-ray te sturen, en deze is eerlijk gezegd zeer geslaagd. Zo is het beeld in 1080p full High Definition een streling voor het oog en zit vol met diepte en messcherpe details. Ook de kleuren zijn prachtig om te zien, zo is er in het begin van de film een zonsondergang te zien die je er even aan herinnerd waarom je ook alweer een HDTV had gekocht. Ook het geluid van deze Sony-release komt in het ongecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 en dat zal je surround (head)set weten ook. Het geluid is glashelder en de explosies en schoot-outs zetten je subwoofer goed aan het werk. Dus niks dan lof hiervoor.

Verder staan er de onderstaande extra's op het schijfje:
 • Audiocommentaar van regisseur Jonathan Hensleigh
 • Alternatieve openingsscène
 • Documentaires:
  - Keeping it Real: Punisher Stunts
  - Drawing Blood Bradstreet Style
 • Making of: War Journal: On the set of the Punisher
 • Videoclip: Step up van Drowning Pool
 • Verwijderde scènes met optioneel audiocommentaar
 • Conclusie

  The Punisher 2004 is eigenlijk net zo cheesy als de versie uit 1989 waarin Dolph Lundgren en onze eigen Jeroen Krabbé de hoofdrol speelden. Het mag dan wel niet de serieuze donkere verfilming zijn waar de echte fans op hoopten, maar het is wel verdomde fun en actievol. Sterker, het verhaal hoe Frank zijn vijanden tegen elkaar uitspeelt is zelfs briljant te noemen. Iets wat je niet echt kan zeggen over sommige karakters zoals zijn buren. Daar en op enkele andere momenten slaat het een klein beetje de plank mis, maar dat mag de pret niet drukken.

  In 2008 verscheen er nog The Punisher: Warzone, dat geen vervolg was op deze titel, maar meer een soort van reboot. Vorig jaar verscheen er deze short video met de naam Dirty Laundry waarin Thomas Jane wederom in de huid van Frank Castle stapte, om even wat ass te kicken. Maar goed, mijn eindcijfer voor The Punisher is een 90.
  Onze score 90

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van The Punisher Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief