Review: Better Call Saul - Seizoen 2 (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 07 december 2016 om 01:31 uur

Iets meer dan een jaar geleden kon je hier op Eigenwereld.nl mijn recensie van het eerste seizoen van Better Caul Saul lezen, die weer een spin-off prequel was van het briljante Breaking Bad (recensie) en waarvan diverse karakters hun terugkeer maakten. Better Caul Saul werd goed ontvangen door het publiek, dat er uiteraard hele grote verwachtingen van had, die toch wel goed waar werden gemaakt. Het tweede seizoen is nu uit op dvd en Blu-ray en van de laatstgenoemde heb ik een recensie-exemplaar gekregen en mijn bevindingen ervan kan je hieronder lezen.In de eerste aflevering van Better Call Saul krijgen we Jimmy McGill (Bob Odenkirk) weer als eerste te zien in de huidige tijd, waarbij hij nogal onhandig is en zichzelf weet op te sluiten in het winkelcentrum waar hij werkt en dat hij niet langer meer de grote advocaat is die hij ooit was en nu door de gebeurtenissen uit Breaking Bad een man op de vlucht is voor de politie die hem zoekt. Dus keren we door middel van een flashback terug naar 2002, waar we zien hoe Jimmy nu zijn eigen zaak opdoekt en voor Davis & Main's komt werken, iets wat Kim Wexler (Rhea Seehorn) totaal niet begrijpt, maar toch met hem in bed eindigt wanneer hij laat zien hoe goed hij is met het manipuleren van mensen en vrouwen houden nu eenmaal van foute mannen en spelen met vuur. Nu beginnen we langzaam aan te zien hoe Jimmy een sneaky fucker aan het worden is met streken als omkoperij en het naar zijn hand zetten van de waarheid. Iets wat hem in de problemen brengt bij zijn nieuwe werkgever en Kim hier langzaam ook in meesleept. Ook komen Jimmy en zijn excentrieke broer Charles aka Chuck (prachtrol van Michael McKeen) letterlijk tegenover elkaar te staan en leren we langzaam aan hoe deze ooit hechte broers uit elkaar zijn gegroeid, waarbij één scène met hun moeder echt hartverscheurende is.

Wie denkt dat de Better Call Saul alleen over Jimmy McGill gaat heeft het mis, want deze serie is ook de origins story van Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) die nu zelf ook steeds dieper begint weg te zakken in het criminele milieu van Albuquerque, New Mexico waarbij we ook een aantal bekenden uit het eerste seizoen en Breaking Bad voorbij zien komen. Denk hierbij aan Nacho (Michael Mando) Varga, een acteur die zo goed zijn werk doet dat je zou denken dat deze in het echte leven ook een criminele psychopaat is. Dan is er nog Tuco Salamanca (Raymond Cruz) en zijn oom Hector (Mark Margolis), die nu niet in zijn rolstoel zit, zoals in Breaking Bad wel het geval was. Maar het feest van criminele bekenden houdt niet op, want er komen nog een aantal voorbij en dat ga ik je verder niet vertellen, want dat mag je allemaal zelf gaan bekijken.Ik zeg het niet snel, maar ik ben wederom helemaal weggeblazen door Better Call Saul die een perfectie combinatie is van humor, actie, misdaad en drama. Je kan zien dat alle betrokken acteurs en actrices met veel liefde hun rol neerzetten en dit allemaal op de bekende manier van een rustige vertelling in een visuele manier zoals je maar zelden in een tv-serie ziet. Wederom prachtige kleurrijke wijde shots, tot rare hoeken zoals je van Vince Gilligan en Peter Gould gewend bent. Als fan van Better Call Saul en Breaking Bad weet je dat alles wat je ziet pure oogstreling is en de dialogen pure poëzie die doorspekt is met zwarte humor. Dat is wat dit universum zo ongelofelijk knap maakt, net als deze easter eggs die de twee shows over diverse tijdslijnen met elkaar verbind en voor de die fans een feest van herkenning is. Dus niks dan lof hiervoor en dat gaat ook op voor het volgende: namelijk de presentatie van deze uit vier Blu-rays bestaande box.

Het beeld is zoals met elke Sony Home Entertainment-release van perfecte kwaliteit. De vele scènes met kleuren spetteren in full-1080p van je scherm af en het beeld vol details als stof, muren en gezichten waar de huidporiën en baardhaartjes te tellen zijn. Ook zwart (altijd een goede graadmeter) is gewoon echt zwart zonder compressieblokken of beeldruis. Gewoon strakke shit zoals het hoort te zijn. Uiteraard heeft SHE gebruiktgemaakt van het door hun omarmde 5.1 DTS-HD Master Audio die doet wat je verwacht en dat is je een optimale ervaring bieden. De show heeft veel dialogen die kristalhelder uit je speakers of surround (head)set komen, en wie zo nu en dan zijn ogen dichtdoet kan zich door omgevingsgeluiden wanen in het verkeer, op straat of een kantoor waar geluiden rondom je te horen zijn. De actie- en muziekstukken spreken je subwoofer goed aan. Mocht je niet in het bezit van een surround set zijn dan klinkt het ook allemaal dik in order uit je tv.

Uiteraard komt deze box ook met een shitload aan extra's en deze zijn het volgende:
 • Audiocommentaar van cast en crew bij elke aflevering
 • Tafellezing van Switch
 • Bloopers
 • Het maken van de shot
 • De Score: originele muziek van de componist Dave Porter
 • HSC: Beaches 'n' Peaches
 • Jimmy en Kim een complexe relatie
 • Het bouwen van Davis & Main
 • Het Neerhalen Fifi
 • In gesprek: Jonathan Banks en Mark Margolis
 • Davis & Main Mesothelioma reclamespot
 • Who Stole My Nest Egg?! reclamespot
 • Davis & Main Sandpiper reclamespot
 • You're the Greatest! reclamespot

  Al met al een behoorlijke hoeveelheid extra content voor de fan die net als ik maar geen genoeg kan krijg van deze onwijs goede serie. De extra's zijn over het algemeen bijna allemaal onder de tien minuten en kijken hierdoor lekker weg zonder dat het langdradig wordt.


 • Conclusie

  Better Call Saul - Seizoen 2 is stiekem eigenlijk beter dat het eerste, omdat we nu steeds meer beginnen te zien hoe Jimmy McGill transformeert in Saul Goodman die zo ongelofelijk baas was in Breaking Bad. Waarbij ook een schril contrast is te zien hoe Jimmy nu leeft als de nobody Gene in de huidige tijd en bang is voor alles en volledig onzeker, iets wat hij niet was als Saul en zelfs als Jimmy. Want als we in het kantoor van Davis & Main een schakelaar zien met de tekst NIET AANRAKEN, doet Jimmy dat gewoon omdat hij iemand is die de regels breekt. Zo zie je het contrast van het origins, het verleden en het heden; wat eigenlijk behoorlijke diepe shit is.

  Zoals ik al eerder zei draait deze show niet alleen om Jimmy, maar ook om Mike Ehrmantraut die nu in dit seizoen steeds verder in het criminele milieu begint te zakken waarbij er geen weg terug meer mogelijk is. Bovendien is er op het einde nog een hint dat Gus Fring zijn intrede gaat maken in het derde seizoen, maar ook als je de eerste letters van elke aflevering zijn titel door elkaar gooit kan je er F-R-I-N-G-S-B-A-C-K mee spellen. Fook yeah, het gaat gebeuren. Het is algemeen bekend dat Vince Gilligan en Peter Gould graag hun kijkers een dikke mindfuck geven en shitload aan easter eggs en details in hun shows stoppen, dus dit is echt niet vergezocht. Maar goed, om een lang verhaal af te sluiten: Better Call Saul - Seizoen 2 is een must buy voor de fans van deze show en ik geef het dan ook wederom een 95.
  Onze score 95

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Better Call Saul Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief