Artikel: Popcorn Time

RDJ134 17 maart 2014 om 19:30 uur

Het downloaden van films en tv-series is tegenwoordig behoorlijk ingeburgerd en blijft voor een bepaalde groep gebruikers toch nog een probleem. Zo kan je de nieuwsgroepen gebruiken om met hoge snelheid je content binnen te halen, maar deze wordt steeds vaker geplaagd door takedowns van de rechthebbenden. Dan zijn er nog de Torrents, wat eigenlijk voor veel mensen de bodemput van de "scene" is, maar tegelijk ook zeer toegankelijk. Maar de grote buzz van het internet is nu Popcorn Time, dat het principe van Torrents opeens in een heel ander perspectief plaatst. Dus ben ik eens gaan kijken wat het is en hoe het werkt.Popcorn Time is een game changer in het bekijken van films die als Torrent beschikbaar zijn, want terwijl je de film TIJDELIJK download bekijk je deze gelijk in streamingvorm. Hoe werkt het? Heel erg simpel. je gaat naar de website van Popcorn Time en download het gelijknamige programma voor Windows 7, Mac OS of Linux (recensie is getest met Windows 7 en Ubuntu 12.04) en installeren. Terwijl ik dit artikel nu schrijf is het moeilijk om het benodigde bestand te pakken te krijgen aangezien het halve internet dit wilt uitproberen en file hostingsites deze speler keer op keer van hun servers verwijderen. Na installatie kom je terecht in een Netflix-achtige omgeving, sterker, het oogt nog mooier en professioneler dan dat van Netflix. Hier zie je gelijk de eenvoud van wat Popcorn Time je te bieden heeft: een simpele GUI die je alle genres laat zien die er bestaan (actie, animatie, horror, sciencefiction, documentaires et cetera) en staat bovenaan wat de meest bekeken en populaire films van dit ogenblik zijn. Maar met de ingebouwde zoekfunctie is het ook mogelijk om andere (lees: oudere) films die niet op de lijst staan te vinden.

Na het selecteren van een film krijg je netjes een tweede scherm die je een korte beschrijving geeft en de beschikbare ondertitels laat zien. Waarbij je ook de keuze hebt of je de film in 720p of 1080p wilt zien. Hierna klik je op Kijk Nu (yep, het is in Nederlands als je OS zo is ingesteld) en dan begint er een buffer in te laden en start de film binnen enkele seconden, waarbij ik wel moet zeggen dat oudere en minder hippe films er iets langer over doen. Na het starten van de film kan je rechtsonder netjes de ondertiteling aan of uit zetten of je taal naar keuze selecteren. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het beeld op volledig zetten en te genieten van je film. Hiermee is het bekijken van een film eenvoudiger en gebruiksvriendelijker dan ooit geworden. Maar zoals Johan Cruijff ooit zei: elk voordeel heb z'n nadeel en dat is ook het geval met Popcorn Time.Zo is het hele programma nog in bètaversie en zal niet altijd even goed werken, maar met de diverse films die ik 10/15 minuten liet lopen had ik er met enkele last van dat deze zo nu en dan even stopten om te bufferen, terwijl ik hier toch een zeer competente verbinding heb liggen. Een ander nadeel is eigenlijk een beetje azijnpissen, maar het is en blijven Torrents en Popcorn Time maakt hier gebruik van door ergens (geen idee of dit Pirate Bay of wat anders is) een Torrent naar de speler te halen waarbij je dus niet alleen de film tijdelijk download (in het geval van Windows 7 de temp directory onder je gebruikersnaam), maar dus ook weer gelijk upload en deelt met andere mensen die deze flick ook willen bekijken of aan het downloaden zijn. Hierbij is het in theorie dus dat je IP van je internetverbinding zichtbaar is voor andere Torrent-gebruikers en dus ook voor kwaadwillende en copyright waakhonden. Nu zullen we hier in Nederland nog geen problemen hebben aangezien de Pirate Bay ook weer vrij toegankelijk te bezoeken is zonder een proxy of andere instellingen.

Een ander gemis is dat Popcorn Time helaas geen porno-optie heeft... oh zei ik dat hardop? Ik bedoel: de optie heeft om tv-series op deze manier te kunnen kijken, want dat had pas echt heel cool geweest. Maar aangezien het hele programma nu nog in de bètaversie zit, zal het me niet verbazen als dit in de toekomst mogelijk zal worden om dat ook op deze manier te bekijken. Daarnaast heeft het geen uitgebreide audio surround- en DTS-support, waardoor de filmpuristen toch snel terug zullen vallen op het downloaden uit de nieuwsgroepen of losse Torrents. Maar voor de mensen die geen zin hebben om zich hierin te verdiepen of geen reet geven om surrround geluid is Popcorn Time waarschijnlijk een grote verwelkoming, omdat filmpiraterij hiermee nog nooit zo gebruiksvriendelijk is geweest en de gedeelde bestanden na een reboot weer automatisch van je systeem worden verwijderd. Wij van Eigenwereld.nl houden het liever bij originele dvd's en Blu-rays dan dit soort "oplossingen" waar de nodige risico's (het programma is mede geschreven in JavaScript) een problemen aan kleven. Maar één ding is zeker; dat Popcorn Time een kleine revolutie in online piraterij en Torrent scene heeft veroorzaakt en iets is wat de komende jaren niet zal verdwijnen maar een grote evolutie zal doormaken. Uiteraard houden we dit nauwlettend in de gaten.

Update:
Dit artikel was geschreven voor de meest recente ontwikkelingen, want ondertussen hebben de makers van Popcorn Time de handdoek in de ring gegooid en zijn met het project gestopt. Even leekt het er op dat een andere groep het zou overnemen, maar ook deze gaan er niet mee verder. Dit houd niet in dat dit het einde is van deze vernieuwing want net als met Napster zal er iemand opstaan die het verbeterd, waarna het terugkeert in een nieuwe vorm. Ik heb even overwogen om dit artikel niet te posten, maar omdat dit een game changer is kon ik het jullie niet onthouden. Dus... Wordt vervolgd.

Reageer