Artikel: Xbox One Remote Controller Van AliExpress

RDJ134 11 mei 2022 om 00:00 uur

Microsoft heeft de Xbox-consoles altijd neergezet als een multimedia home entertainment system waar je ook nog eens mee kon gamen. Films kijken met de aanwezige Blu-ray drive of de vele apps van streamingdiensten als YouTube, Netflix, Disney+ en HBO Max om de meest populaire even op te noemen. Deze kan je allemaal prima bedienen met je Xbox One-controller en dat is wat 99% van de mensen ook zullen doen. Alleen zijn er mensen zoals mij die hier een hekel aan hebben, want de controller zet zichzelf na een bepaalde tijd uit en moet je die weer aanzetten en dat irriteert mij, dus ging ik opzoek naar een oplossing hiervoor en kwam via een omweg terecht op AliExpress, de thuishaven van goedkope troep die meestal na een paar weken alweer is veranderd in Electronic Waste.Zoals de wijze rapper en filosoof Lange Frans op de track Testament ooit zei: “Waar zal ik beginnen, het is een lang verhaal”. Dus begin ik bij het begin: midden vorig jaar wilde ik een afstandsbediening voor mijn Xbox One X hebben, en kwam al snel uit bij de door Microsoft goedgekeurde PDP Gaming Media Remote die me 29 euro zou kostte bij Bol.com en die voor een kleine twee en een halve maand perfect werkte en hier opeens mee stopte. Alle lichtjes werkten, alleen reageerde de knoppen niet. Eerste gedacht iets verkeerd gedrukt, nope. Toen nog gedacht dat het kwam door een recente Firmware-update van de Xbox One en ook dat was het niet. Tot ik de vraag op Twitter stelde aan Microsoft en PDP, waarvan de laatstgenoemde onmiddellijk reageerde en die gelijk wilde helpen het probleem op te lossen. Die helaas niet op te lossen was en ik ook op Redit en fora verhalen las die gelijk waren aan mijn ervaring. PDP waren erg professioneel, ik moest de controller terugsturen naar Bol en kreeg vervolgens mijn geld teruggestort. Niks dan respect voor de snelle afhandeling van beide partijen.

Dus toen twijfelde ik: zal ik een nieuwe PDP kopen of even loeren op AliExpress waar je alles voor minder dan niks kan vinden. Zoals de titel van het artikel al doet vermoeden, kwam ik daar een extreem goedkope en redelijk ogende afstandsbediening tegen voor, *tromgeroffel*, nog geen vier euro inclusief verzendkosten. Drie weken later lag deze in de brievenbus en zoals je voor de prijs kan verwachten oogt het behoorlijk cheap en weegt deze met batterijen erin (AAA, dat zijn die hele dunne) echt minder dan niks. Dus tijd om het te testen door op de Xbox Guide-knop te drukken en tot mijn grote verbazing startte de Xbox One X gelijk op en liep ik met pijltoetsen op de afstandsbediening door het Dashboard heen. Dus gelijk door met de grote test: streamingdiensten. Alle eerder genoemde grote jongens werkten perfect. Pijltjestoetsen voor de navigatie, de O in het midden voor bevestiging en kijken maar.Zoals je op de foto's kan zien heeft deze afstandsbediening alle bekende knoppen die ook op je Xbox-controller zitten: Y, X, A en B (die overigens niet in-game werken, dus verwacht niet dat je hier Call of Duty mee kan spelen), de View en Menu button, de bekende bediening play en fast forward et cetera, en de Guide button. Oftewel alle knoppen die je nodig hebt om de console en je fysiek en digitale media aan te sturen. Maar ook volume up en down, die in de eerste instantie niet werkt, maar daar is de OneGuide voor en hoe je dit aan zet is te lezen in dit artikel die het je stap voor stap uitlegt en laat zien op een manier die beter is dan ik zou kunnen beschrijven. Waar het op neerkomt is dat je hiermee je tv kan bedienen waaronder het geluid en dat als je de console aanzet ook je tv gelijk aan gaat en omgekeerd. Wat opzich wel heel erg handig is met één druk op de witte Guide button op de afstandsbediening en zet je dus gelijk alle beide devices aan.

Tot nu toe ben ik meer dan zes maanden verder en werkt de afstandsbediening nog steeds naar behoren en gebruik ik deze op een bijna dagelijkse basis om mijn films en digitale media tot mij te nemen. Maar er zijn ook kleine nadelen die ik even aan wil halen, één daarvan is dat de knoppen van de remote van te dik rubber zijn gemaakt en je soms goed hard moet drukken en dit is iets waar je aan moet wennen. Een ander ding is dat de pijltoetsen en de andere bedieningsknoppen naar mijn smaak en zeikerige opinie vrij laag zitten als je het vergelijkt met je normale afstandsbediening van je tv of Blu-ray-speler, waardoor je wel eens verkeerd kan drukken. Maar zoals ik al zei is dit iets wat mij irriteert en dat kan in jouw ervaring anders zijn. Dit zijn de enige minpunten die ik me kan bedenken en die een kleine learning curve nodig heeft.

Kan ik je deze afstandsbediening aanraden? Jazeker, voor nog geen vier euro kan ik je deze blindelings aanraden. Prijzen verschillen op AliExpress nogal want er zijn veel ‘vendors' die deze aanbieden en staat dezelfde remote ook voor tien euro en meer daar. Dus gewoon even kijken naar wie het goedkoopste is, want we blijven tenslotte Nederlanders. Tot slot wil ik nog even een shout-out doen naar de volgende YouTube kanalen: Wicked Gamer & Collector en Pockify (website) die mij inspireerden om dit artikel te schrijven. Beide reviewen budgethardware van AliExpress en zelfs de Action met hele scherpe humor, dus heren, bij deze: bedankt.

Reageer