Review: Frankenweenie

RDJ134 18 oktober 2012 om 00:02 uur

Als je van films houdt, dan weet je dat Tim Burton in staat is de meest prachtige en vooral donkere films te maken met een bizar tintje. Zijn versie van Batman (1989) was geniaal, Beetle Juice (1988) bizar gestoord en Sleepy Hallow (1999) ronduit creepy en dit is slechts een kleine greep uit zijn werk. Maar langzaam aan begon zijn werk letterlijk meer kleur te krijgen en begon hij te mikken op een groter publiek. Hierdoor werd hij door zijn fans van het eerste uur een sell out aan Hollywood genoemd, maar de meester is terug voor zijn fans met Frankenweenie, een remake van zijn korte film uit 1984.



Frankenweenie vertelt het verhaal van de jonge Victor Frankenstein die met zijn trouwste vriend, de bullterrier Sparky woont in het fictieve New Holland. Victor zijn grote liefde is wetenschap en het maken van korte monsterfilmpjes waarin Sparky de hoofdrol speelt. Alleen Victors vader maakt zich zorgen over zijn zoon die niet echt onder de mensen komt en eigenlijk alleen zijn hond als vriend heeft, en moedigt hem dan ook aan om honkbal te gaan spelen. Om zijn ouders niet teleur te stellen volgt Victor het advies van zijn vader op, en ondanks dat een erg vreemd klasgenootje hem waarschuwt dat haar kat, Mr. Whiskers, een rare drol heeft uitgepoept en dat hierdoor iets ergs gaat gebeuren, gaat Victor toch zijn eerste wedstrijd spelen. Natuurlijk is Sparky bij de wedstrijd aanwezig, en deze rent dan ook vol enthousiasme achter de bal aan als Victor een homerun slaat. Hierdoor ziet deze vrolijke viervoeter een auto over het hoofd die hem dood rijdt.

Victor is verscheurd door verdriet, omdat zijn enige en beste vriend er niet meer is. Als enkele dagen later zijn natuurkundeleraar Mr. Rzykruski (die er precies uitziet als horrorlegende Vincent Price) laat zien dat elektriciteit een dode kikker kan laten bewegen, ziet Victor het spreekwoordelijk licht en graaft het lichaam van Sparky op om deze door middel van de in New Holland altijd aanwezige onweer weer tot leven te brengen. Wat hem uiteraard lukt, alleen niet zonder gevolgen. Want Sparky blijft niet op de zolder zitten en bezoekt de hond van de buren met wie hij altijd speelde. En niet alleen buurtbewoners, maar ook klasgenootje Edgar (Igor uit de Frankenstein-films) ziet hem en chanteert Victor om hem te leren hoe ook hij doden weer tot leven kan wekken en uiteraard vertelt Edgar dit aan zijn medescholieren die allemaal hun eigen overleden huisdieren terug willen brengen en hiermee een wetenschapsprijs willen winnen. Dan tot overmaat van ramp ontdekken Victors ouders Sparky die op de vlucht slaat en terwijl de familie op zoek gaat naar Sparky breken Edgar en aanhang in bij het huis van de Frankensteins om de formule te stelen, waarna uit de dood opgeroepen beesten totale chaos veroorzaken in New Holland waar die dag groots Dutch Day gevierd wordt.





Tim Burton weet met Frankenweenie perfect terug te keren naar zijn roots. Zo is niet alleen de hele film in zwart wit, maar ook in stopmotion gemaakt. Want echte fans kennen uiteraard het prachtige The Nightmare Before Christmas uit 1993 en Corpse Bride (2005) van hem. Tijdens het kijken vergeet je gewoon dat deze film letterlijk beeldje voor beeldje is opgenomen en niet uit een computer is gehaald. Ook al ben ik geen groot fan van het verplichte 3D in films, bij Frankenweenie geeft het juist een prachtige diepte in de omgeving en durf ik zelfs hardop te zeggen dat dit perfect werkt en een grote toevoeging is. De muziek van Danny Elfman weet perfect meeslepend en bombastisch op de juiste tijden op te spelen, maar het zijn vooral de stemmen van de karakters die opvallen (of moet ik zeggen juist niet?) die door dezelfde mensen zijn ingesproken. Want Catherine O'Hara en Martin Short voorzien maar liefst drie karakters per persoon met hun stemgeluid, zonder dat je het door hebt.

Daarnaast zitten er geheel volgens Burton-traditie de nodige easter eggs in de film. Zo liggen de diverse verwijzing naar Batman er dik bovenop en in het begin als de burgemeester zijn heg snoeit is er een prachtige visuele hint naar Edward Scissorhands (1992). Opvallend is dat Frankenweenie zich in een universum afspeelt waar Nederland een grote rol speelt. Zo heet het stadje New Holland, vieren de bewoners Dutch Day en staat er een molen op de heuvel. Maar daar houdt het niet op, want ook het nichtje van de burgemeester (met de stem van Winona Ryder) wordt voor haar optreden in een traditioneel Nederlandse polderoutfit gehesen, dus je kan wel zeggen dat Tim Burton gek is op ons land.


Reageer