Review: Frankenweenie

Geschreven door RDJ134 op 18 oktober 2012 om 00:02 uur

Als je van films houdt, dan weet je dat Tim Burton in staat is de meest prachtige en vooral donkere films te maken met een bizar tintje. Zijn versie van Batman (1989) was geniaal, Beetle Juice (1988) bizar gestoord en Sleepy Hallow (1999) ronduit creepy en dit is slechts een kleine greep uit zijn werk. Maar langzaam aan begon zijn werk letterlijk meer kleur te krijgen en begon hij te mikken op een groter publiek. Hierdoor werd hij door zijn fans van het eerste uur een sell out aan Hollywood genoemd, maar de meester is terug voor zijn fans met Frankenweenie, een remake van zijn korte film uit 1984.Frankenweenie vertelt het verhaal van de jonge Victor Frankenstein die met zijn trouwste vriend, de bullterrier Sparky woont in het fictieve New Holland. Victor zijn grote liefde is wetenschap en het maken van korte monsterfilmpjes waarin Sparky de hoofdrol speelt. Alleen Victors vader maakt zich zorgen over zijn zoon die niet echt onder de mensen komt en eigenlijk alleen zijn hond als vriend heeft, en moedigt hem dan ook aan om honkbal te gaan spelen. Om zijn ouders niet teleur te stellen volgt Victor het advies van zijn vader op, en ondanks dat een erg vreemd klasgenootje hem waarschuwt dat haar kat, Mr. Whiskers, een rare drol heeft uitgepoept en dat hierdoor iets ergs gaat gebeuren, gaat Victor toch zijn eerste wedstrijd spelen. Natuurlijk is Sparky bij de wedstrijd aanwezig, en deze rent dan ook vol enthousiasme achter de bal aan als Victor een homerun slaat. Hierdoor ziet deze vrolijke viervoeter een auto over het hoofd die hem dood rijdt.

Victor is verscheurd door verdriet, omdat zijn enige en beste vriend er niet meer is. Als enkele dagen later zijn natuurkundeleraar Mr. Rzykruski (die er precies uitziet als horrorlegende Vincent Price) laat zien dat elektriciteit een dode kikker kan laten bewegen, ziet Victor het spreekwoordelijk licht en graaft het lichaam van Sparky op om deze door middel van de in New Holland altijd aanwezige onweer weer tot leven te brengen. Wat hem uiteraard lukt, alleen niet zonder gevolgen. Want Sparky blijft niet op de zolder zitten en bezoekt de hond van de buren met wie hij altijd speelde. En niet alleen buurtbewoners, maar ook klasgenootje Edgar (Igor uit de Frankenstein-films) ziet hem en chanteert Victor om hem te leren hoe ook hij doden weer tot leven kan wekken en uiteraard vertelt Edgar dit aan zijn medescholieren die allemaal hun eigen overleden huisdieren terug willen brengen en hiermee een wetenschapsprijs willen winnen. Dan tot overmaat van ramp ontdekken Victors ouders Sparky die op de vlucht slaat en terwijl de familie op zoek gaat naar Sparky breken Edgar en aanhang in bij het huis van de Frankensteins om de formule te stelen, waarna uit de dood opgeroepen beesten totale chaos veroorzaken in New Holland waar die dag groots Dutch Day gevierd wordt.

Tim Burton weet met Frankenweenie perfect terug te keren naar zijn roots. Zo is niet alleen de hele film in zwart wit, maar ook in stopmotion gemaakt. Want echte fans kennen uiteraard het prachtige The Nightmare Before Christmas uit 1993 en Corpse Bride (2005) van hem. Tijdens het kijken vergeet je gewoon dat deze film letterlijk beeldje voor beeldje is opgenomen en niet uit een computer is gehaald. Ook al ben ik geen groot fan van het verplichte 3D in films, bij Frankenweenie geeft het juist een prachtige diepte in de omgeving en durf ik zelfs hardop te zeggen dat dit perfect werkt en een grote toevoeging is. De muziek van Danny Elfman weet perfect meeslepend en bombastisch op de juiste tijden op te spelen, maar het zijn vooral de stemmen van de karakters die opvallen (of moet ik zeggen juist niet?) die door dezelfde mensen zijn ingesproken. Want Catherine O'Hara en Martin Short voorzien maar liefst drie karakters per persoon met hun stemgeluid, zonder dat je het door hebt.

Daarnaast zitten er geheel volgens Burton-traditie de nodige easter eggs in de film. Zo liggen de diverse verwijzing naar Batman er dik bovenop en in het begin als de burgemeester zijn heg snoeit is er een prachtige visuele hint naar Edward Scissorhands (1992). Opvallend is dat Frankenweenie zich in een universum afspeelt waar Nederland een grote rol speelt. Zo heet het stadje New Holland, vieren de bewoners Dutch Day en staat er een molen op de heuvel. Maar daar houdt het niet op, want ook het nichtje van de burgemeester (met de stem van Winona Ryder) wordt voor haar optreden in een traditioneel Nederlandse polderoutfit gehesen, dus je kan wel zeggen dat Tim Burton gek is op ons land.


Conclusie

Tim Burton heeft met Frankenweenie een gevoelige snaar geraakt, waardoor ik zelfs even een traantje moest wegpinken. Want iedereen die ooit een hond heeft gehad en verloren kan de pijn van Victor voelen, de scene waarin zijn moeder vertelt dat geliefden niet dood gaan maar verplaatsen naar een speciaal plekje in je hart is iets wat even iets (helaas uit ervaring) emotioneels bij me wist te raken. Daarnaast is het verhaal heel erg leuk en als je de korte film uit 1984 kent zelfs op bepaalde stukken visueel één op één overgenomen. Sparky is de echt showsteler van de film, hij is grappig, leuk en vooral zo ongelofelijk schattig.

De karakters hebben allemaal iets grappigs en stereotype. Of het nu gaat om de Aziatisch natuurkundebolleboos of de Oost-Europese leraar of andere dieren. Zo is de poedel van de buren heel erg leuk en zelfs de dode dieren van de klasgenootjes (waarbij Shelly de schildpad een verwijzing is naar de actrice Shelly Duvall, die de moeder van Victor speelde in de korte film uit 1984) weten je aan het lachen te krijgen. Maar het is vooral de kat Mr. Wishkers die na Sparky de show steelt, want deze kat zijn poep voorspelt de toekomst en is een nogal een behoorlijk weird beest.

Zoals je wel snapt ben ik helemaal weg van Tim Burtons Frankenweenie die gemaakt is voor zijn fans die zijn oude donkere stijl een tijdje hebben moeten missen. Daarnaast is het ook nog eens een ode aan zijn liefde voor oude films, want dit is zijn interpretatie van het overbekende Frankenstein-verhaal, waarvan je de overeenkomsten heel erg goed kan terug kunt zien. Om een lang verhaal kort te houden: ga deze film die vanaf vandaag in de bioscopen draait zien, want het is fookin' awesome. Daarom krijgt deze film de hoogste score die ik ooit op Eigenwereld.nl heb gegeven, en dat is een 99.
Onze score 99

Reageer

Artikelinformatie

Recente nieuwsberichten van Frankenweenie Naar het profiel

Laatste nieuws

Naar het archief