Review: Iron Man 3 Blu-ray

Geschreven door RDJ134 op 28 augustus 2013 om 00:00 uur

Het is al vijf maanden geleden dat Iron Man 3 op het witte doek was te zien en wereldwijd een groot succes werd. Ik was persoonlijk als comicbookpurist door de Mandarin-plottwist behoorlijk teleurgesteld en naar mijn smaakt iets teveel "lach of ik schiet"-humor had. Maar dat nam niet weg dat dit een pure action packed summer blockbuster was die verdomd lekker weg keek. Maar vanaf vandaag is Iron Man 3 beschikbaar op dvd, Blu-ray 3D, iTunes, VOD en Blu-ray. De onderstaande review is gemaakt op basis van de laatstgenoemde mediadrager.Iron Man 3 begint in een flashback waarin we zien hoe Tony Stark (Robbert Downey Jr.) tijdens de eeuwwisseling zich op een groot feest samen met Maya Hansen (Rebecca Hall) naar een hotelkamer begeeft om daar het nieuwe jaar met eigen vuurwerk in te luiden. Tony is uiteraard half dronken en verdomd arrogant tegen alles en iedereen die hij tegenkomt. Zo ook tegen de nerderige Dr. Aldrich Killian (Guy Pearce), die op een pijnlijke manier indruk op hem probeert te maken en Tony te porren voor zijn werk met A.I.M (Advanced Idea Mechanics), een denktank die bezig is met het verkennen van aanpassing in het menselijk DNA om hier bijvoorbeeld nieuwe ledematen mee terug te laten groeien. Tony is totaal niet geïnteresseerd in wat Killian te vertellen heeft en wimpelt hem af door met hem af te spreken op het dak van het hotel, waar hij niet komt opdagen omdat hij rollebollend met Maya deze eeuw in gaat.

Dan verschuift de film terug naar de huidige tijd en enkele maanden na de gebeurtenissen uit The Avengers (2012), waarbij Iron Man met zijn team de wereld redde en hij een nuke via een intergalactische wormhole de ruimte in slingerde en hij zo de buitenaardse invasie van Thanos zijn troepen stopte. Deze gebeurtenis heeft Tony nu posttraumatische stress gegeven, waardoor hij nu last heeft van slapeloosheid en paniekaanvallen. Dit heeft overigens ook grote gevolgen voor zijn relatie met zijn vriendin Pepper Pots (Gwyneth Paltrow), die nu de CEO is van Stark Enterprises, die nu geen militaire wapens en toepassingen meer ontwikkelt. Dan staat op een dag Dr. Aldrich Killian in het kantoor van Pepper, helemaal strak in pak en totaal niet meer de nerd die hij rond de eeuwwisseling was. Hij is nu het hoofd van A.I.M. geworden en heeft nu het menselijk DNA in kaart gebracht en ontdekte dat er “gaten” zijn die met aanpassingen kunnen worden opgevuld om zo supersoldaten met extra uithoudingsvermogen, kracht en regeneratie te bouwen. Hij wil dit samen met Stark Enterprises doen, ondanks dat de Pots ingepakt wordt door de charme van Aldrich, wijst ze hem er op dat het bedrijf geen wapens meer maakt. Iets waar hij op het eerste gezicht vrede mee lijkt te hebben...

Ondertussen is er de terrorist die zichzelf de Mandarin (Ben Kingsley) noemt, die wereldwijd aanslagen pleegt op Amerikaanse doelen en vervolgens inbreekt op tv-signalen om zijn boodschap te verspreiden. Wanneer de Mandarin een aanslag pleegt in hartje Hollywood en Starks ex-bodyguard Happy Hogan (die daar was omdat hij de bodygaurd van Aldrich schaduwde) in coma terecht komt, gaat Tony door het lint en geeft op nationale tv zijn huisadres en nodigt Mandarin uit om even langs te komen om het als echte heren uit te vechten. Mandarin zelf komt niet langs, maar wel zijn leger die Tony's Malibu's huis met de grond gelijk maakt. Pepper, Maya (die langs komt) en Tony kunnen maar net ontsnappen en de laatstgenoemde die nu dood wordt gewaand besluit off-grid te gaan en zo zijn onderzoek naar de Mandarin in alle stilte uit te voeren. Wat hij zal ontdekken is dat heden en verleden weer samen komen op een manier dat hij nooit had kunnen voorzien en zal hij er alles aan moeten doen om zelfs de Amerikaanse president te redden.

Iron Man 3 is nog steeds een verdomd lekkere popcornfilm die heerlijk weg kijkt, maar ik sta nog steeds achter mijn bioscoopreview. Want de plottwist met Mandarin is voor een echte comicbookpurist een soort van bitch slap in het gezicht, maar voor mij niet meer het grote WTF-moment dat ik had tijdens de persscreening van de film begin dit jaar. Iron Man 3 is een film zoals je het graag ziet: vliegende robots, typisch Amerikaans en soms slapstickachtige humor met een rollercoaster aan actie die je anus van spanning een hapje laat nemen van je onderbroek. Hoe je het wendt of keert, de film heeft een lekkere comicvibe met stereotype bad guys en Tony Stark die zijn levensles leert dat hij ook een held kan zijn zonder zijn pak en alle hightech snufjes.

Zoals ik al aan begin van de review zei is dat Disney zo vriendelijk was om mij de Blu-ray-versie toe te sturen, en oh boy wat een genot voor je ogen is dit. De film in 1080p op mijn HDTV te zien was een streling voor het oog; de kleuren zijn prachtig, de details en diepte zijn groots aanwezig en knallen letterlijk van het scherm af. Vooral de scène met de vernietiging van Tony's huis was zo mooi om te zien en om te horen. Want Iron Man 3 komt met maar liefst DTS-HD Master 7.1 en DTS-HD HR 5.1 en dat zullen je buren weten ook, vooral met de actiescènes zal je subwoofer of (surround) headset gaan beuken als een malle en dat maakte mij als film buff wel heel erg blij. Dus op het perfecte beeld en geluid valt totaal niks aan te merken, net als de extra's die op het schijfje staan.

Deze zijn namelijk:
 • Marvel One-Shot: Agent Carter
 • Iron Man 3 Unmasked
 • Deconstruction The Scene: Attack on Airforce One
 • Deleted & Extended Scenes
 • Gag Reel
 • Exclusive Behind the Scenes look - Thor: The Dark World
 • Commentary by Shane Black and Drew Pearce

  De extra's mogen dan wel een beetje magertjes overkomen, maar ik kan je garanderen dat dit niet zo is, want hiermee ben je gelijk ook weer een tijdje zoet. Persoonlijk erg genoten van de making-ofs en hard moeten lachen om de Gag Reel met diverse bloopers. Dus ook hier niks dan lof.

 • Conclusie

  Ondanks dat ik nog steeds niet helemaal happy ben over het verloop van het verhaal, en ik het redelijk eens ben met HISHE over de plotholes en dit artikel (LET OP SPOILERS!!) over wat er mis is met de film, heb ik wederom genoten van Iron Man 3 in mijn huiskamer in optimale perfectie. Het beeld is gruwelijk strak, het geluid snoeihard en met een zeer diepe bass. Tel daarbij de extra's op en je hebt een lekkere actiefilm in huis. Qua filmcijfer sta ik nog achter mijn bioscoopreview van enkele maanden geleden, als Blu-Ray komt deze een stuk hoger uit doordat hier ook naar beeld, geluid en extra's wordt gekeken. Het eindcijfer is hier door dan ook een 97. Iron Man 3 is vanaf vandaag op de bekende fysieke mediadragers te koop en via de bekende digitale distributiekanalen.
  Onze score 97

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van Iron Man 3 Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief