Review: Breaking Bad: The Complete Series Blu-ray

RDJ134 18 februari 2014 om 23:47 uur

Hoe beschrijf en review je een volledige tv-show die door vele mensen in één adem met The Wire en The Soprano's wordt genoemd? Dat is precies wat ik hieronder ga proberen te doen, want Sony Home Entertainment heeft mij The Complete Series Blu-ray box toegestuurd van Breaking Bad en heb ik mijzelf de afgelopen tijd beziggehouden met het koken van de onderstaande recensie.Breaking Bad vertelt de opkomst en ondergang van Walter White (Byran Cranston), een wat sullige scheikundeleraar die op een dag te horen krijgt dat hij longkanker heeft en nog maar een korte tijd te gaan heeft. Wanneer hij met zijn zwager Henk Schrader (Dean Norris), die bij de DEA (Drug Enforcement Agency) werkt, een dagje mee op pad gaat om te kijken hoe ze makers (zogenaamde cooks) van methamfetamine oppakken, ziet hij hoe tijdens de inval zijn oud-leerling Jesse Pinkman (Aaron Paul) er vandoor gaat. Dit brengt hem op een idee, om zelf meth te gaan maken en deze door Jesse te laten verkopen. Want Walter wilt niet dat zijn familie arm achterblijft als hij doodgaat en bovendien dekt zijn verzekering niet een volledige behandeling en zal het geld hiervoor toch ergens vandaan moeten komen.

Walter zoekt Jesse op die niet alleen hele slechte meth maakt en verkoopt, maar ook niet vies is om zelf deze drug te gebruiken. De narcistische Walter weet hem over te halen om samen te gaan werken en samen kopen ze een camper (die zelfs in Grand Theft Auto V geëerd werd) en maken ze trips naar de verlaten woestijn om daar middelgrote partijen meth te maken die een puurheid heeft van 99,1% en daardoor zeer geliefd is. Alleen het probleem is dat Walter totaal geen idee heeft hoe de drugshandel werkt, en Jesse het product moet verkopen aan midlevel straatdealers als Tuco (Raymond Cruz) die dan ook snel proberen hun af te zetten en chanteren, waardoor dit duo steeds in problemen komt die ver boven hun hoofd uitstijgen. Want ze komen hierdoor voor de morele keuze te staan, verlies slikken en buigen of er tegenin gaan en daarbij is moord geen optie maar een verplichting. Dit lijdt tot een aantal zeer doordachte liquidaties en een legendarische scene waarbij het duo probeert een lijk op te lossen (iets wat iemand ook in het echt probeerde en ook weerlegd is in een Breaking Bad special van Myth Busters) in chemicaliën, waarbij de badkuip wordt opgevreten door het zuur en deze met papperige overblijfselen en al door het plafond heen zakt en op de grond uiteen splasht.

Doordat Walter en Jesse gehaaider worden in hun drugshandeltje, krijgen ze naast de concurrentie ook te maken met diverse andere onverwachte problemen. Zo is er Walter zijn vrouw Skylar (Anna Gunn) die zich toch wel afvraagt waar haar man opeens geheimen voor haar heeft en niet kan verklaren waarom hij bijvoorbeeld een tweede mobieltje heeft of simpelweg uren weg is. Hun gehandicapte zoon Walter Jr. (die zo prachtig keer op keer UNCLE HAAAAAAAANK kan zeggen) die volwassen begint te worden maar steeds tussen de ruzies van zijn ouders in zit en hierdoor overspannen wordt. Daarnaast is er Hank, die langzaam aan het duo op het spoort komt, en ondertussen door Walter op een slinkse wijze bespeeld wordt. Maar het grootste probleem is de groeiende stapel geld die begint als een gevulde sporttas en op het einde letterlijk diverse grote plastic vaten vol zijn, want hebzucht en meningsverschillen zorgen er voor dat Jesse en Walter genadeloos tegenover elkaar komen te staan. Waarbij trouw en vriendschap van beide heren op de proef wordt gesteld en ondanks dat Walter de ondergang van Jesse en zijn omgeving is, hij op een vaderlijke manier er ook weer alles voor over heeft om hem te beschermen en probeert te laten inzien dan zijn manier de beste manier is. Hoewel dit natuurlijk niet zo is, aangezien de grenzen van moraal langzaam aan vervaagt.

De grote ondergang van Walter en Jesse is Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), die in seizoen 2 via de advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk) in de picture komt. Gustavo aka Gus is een extreem sluwe en vooral gevaarlijke man die al jaren in de methhandel zit en via de fast foodketen Los Pollos Hermanos de drugs landelijk vervoert en op die manier ook gelijk zijn geld witwast. Hierbij heeft hij hulp van Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) die zijn hitman, cleaner en enforcer is, en wanneer deze een opdracht krijgt zal hij deze zonder enige twijfel en vragen uitvoeren. Jesse en Walter verkopen eerst hun drugs in partijen aan Gus die hen later een eigen ondergronds laboratorium geeft, om voor een vast bedrag bij hem grote partijen drugs te maken en daarmee verkopen ze eigenlijk hun ziel aan de duivel en stoppen en uit de handel stappen geen optie is. Wat uiteraard weer opbouwt naar een zenuwslopende en wederom extreem goed doordachte vierde seizoensfinale die dan ook letterlijk eindigt met een big bang. Waarna er uiteraard nog meer problemen opduiken die je meenemen naar één van de meest besproken tv-finales ooit.Breaking Bad is een briljante serie die je aan het lachen weet te krijgen door soms erg grappige en over de top dingen als een pizza op het dak, of hoe Badger en Skinny Pete, die twee methverslaafden zijn, die kunnen discussiëren over Nazi zombies in videogames of sciencefictionfilms. Over videogames gesproken: in één van de afleveringen was het spel Rage te zien, en wie deze game speelde kon weer de "grill" van Tuco als easter egg spotten. Maar het is vooral de donkere ondertoon van de show die je lang zal bijblijven. Want Walter, die zichzelf Heisenberg noemt, is een ongelofelijk narcistische psychopaat die alles doet om zijn drugshandel staande te kunnen houden, en het is dan ook prachtig om te zien hoe hij transformeert van een sullige man tot een geharde crimineel met ringbaard en kaalgeschoren hoofd. Het meest bizarre is hoe hij mensen laat vermoorden of zelfs minutenlang stond te kijken hoe Jesse's verslaafde vriendin dood lag te gaan, aangezien deze hem wilde verraden laat hij haar zonder enige hulp sterven. Dit wordt overigens ook heel apart in beeld gebracht en dat is iets wat mij altijd zal bijblijven. Walter maakt alles en iedereen om zich heen kapot of verpest hun leven voorgoed en het is vooral Jesse's leven dat hij zo verpest dat je eigenlijk niks dan medelijden voor hem kan hebben. Als je al weet hoe seizoen vijf is verlopen, dan snap je waarschijnlijk wel wat ik hiermee bedoel.

Breaking Bad: The Complete Series komt overigens op maar liefst 15 Blu-ray-schijfjes, die weer meer dan vijftig uur aan extra's hebben. Maar daar zo meer over, want laten we het eerst hebben over de beeldkwaliteit. Deze is zoals bij bijna alle Sony Home Entertainment-releases simpelweg perfect te noemen, want ik moet eerlijk bekennen dat ik de show eerder in 720p tv-rips heb gezien, maar dat is bagger vergeleken het 1080p Full HD-beeld dat deze box je te bieden heeft. Het is zo perfect en vol met details dat ik er persoonlijk erg onder de indruk was van wat ik op mijn tv zag. Stof, druppels, krassen op wapens en ook de huid van de gezichten knalt van je scherm af. Sterker, je kan Walters baardharen tellen als je dat wilt. De producent en bedenker Vince Gillian gebruikt soms behoorlijk grauwe kleurenfilters, aparte camerastandpunten en mooie wideshots die visueel prachtig zijn. Het geluid komt in 5.1 DTS-HD Master Audio en ook hier valt niks op aan te merken dan pure perfectie. Of je nu de wind hoort waaien in de woestijn of de beruchte aflevering "The Fly" die in surround opeens wel heel erg irritant te noemen is aangezien dat beest letterlijk rondom je zoemt. Bij een normale review bespreek ik alle extra's van de film apart, maar dat is met deze box vrijwel onmogelijk, omdat het zoveel is. Denk hierbij aan: audiocommentaar van Bryan Cranston, Aaron Paul en Vince Gillian, verwijderde scènes, behind the scenes, audities van de cast, Better Call Saul-commercials die verdomd grappig zijn en natuurlijk de onvermijdelijk bloopers. Dus voor de echte fans van Breaking Bad een must see waar je een behoorlijk lange tijd zoet mee zal zijn.Reageer