Review: Pet Sematary (Blu-ray)

RDJ134 21 augustus 2019 om 00:00 uur

In 1983 schreeft Stephen King wat hij zelf zijn engste boek ooit noemde, Pet Sematary. Die het verhaal van dood, acceptatie en rouw mixte met Native American (lees Indianen) folklore. Het boek was een megagroot succes en kreeg in 1989 een verfilming die het voor toendertijd heel erg goed deed en nu een cultklassieker is geworden. Daarom was er ook een hoop ophef toen bekend werd dat er een remake ging komen, want in het algemeen zijn remakes van klassieke horrorfilms heel erg slecht en een snelle cash gtab op nostalgie. Persoonlijk dacht ik dit eigenlijk ook met deze 2019-versie van Pet Sematary, alleen wist deze mij heel erg te verrassen en waarom ga ik je nu vertellen in de onderstaande recensie van de Blu-ray-versie.Als de film begint maken we kennis met de Creed-familie Louis (Jason Clarke, bekend van de films Zero Dark Thirty en Terminator Genisys), Rachel (Amy Seimetz, die eerder te zien was in onder andere Alien: Covenant en Stranger Things), dochter Ellie (Jeté Laurence), zoontje Gage (De tweeling Hugo & Lucas Lavoie) en de kat Church, die de drukke stad hebben ingeruild voor het rustige Ludow waar Louis aan de slag gaat als arts op de universiteitcampus. Hun nieuwe huis ligt niet alleen langs een drukke snelweg, maar ook hoort bij hun nieuwe onderkomen een behoorlijk groot stuk land waarop een dierenbegraafplaats is te vinden. Wanneer dochter Ellie een groep jongeren met maskers en een dood dier ziet lopen is haar nieuwsgierigheid geprikkeld en gaat ze even later op avontuur waarbij ze op de dierenbegraafplaats komt, die ook nog eens een hoge omheining heeft van hout waar ze vanaf valt als ze deze probeert te beklimmen. Dit is waar de buurman Jud Crandall (John Lithgow, die een cultheld is) opduikt en haar niet alleen helpt met haar lichte verwondingen maar ook vertelt niet over de hoge omheining te klimmen.

Louis krijgt op zijn werk te maken met een zwaar verkeersongeluk waarbij een jongen met de naam Victor Pascow (Obssa Ahmed, The Expanse en die de motion capture van het spel Assassin's Creed: Origins deed), ondanks alle inspanningen overlijd aan zijn verwondingen, maar na zijn dood hem waarschuwt over de grond die hij bezit, en later zelfs in een droom verschijnt en hem verteld dat de begraafplaats en daar voorbij plekken zijn waar hij weg moet blijven en tegenspoed hem tegemoet komt. Ondanks dat hij wakker wordt met vuile voeten, blijft Louis het er bij houden dat het een droom is en gaat verder met zijn werk en leven. Als later de kat Church wordt doodgereden besluiten Louis en Rachel niks tegen Ellie te zeggen over het overlijden om haar te besparen met de realiteit van de dood. Dus gaat Louis met Jud in de avond naar de begraafplaats om de kat te begraven, maar Jud ziet in hoe zielig dit voor Ellie is en neemt Louis mee over de omheining van het kerkhof naar een speciale plek waar ze de kat begraven.Als de andere dag Louis en Rachel vertellen aan Ellie dat de kat is weggelopen, verteld ze dat dit niet klopt en dat deze in haar kast zit, wat ook zo blijkt te zijn. Jud geeft als uitleg dat hij ooit zijn hond zo terug heeft gekregen maar dat deze niet terug kwam zoals hij hem kende, dat deze wat gemener was en uiteindelijk moest worden gedood. In de loop van de tijd begint ook Church agressiever gedrag te vertonen en dumpt Louis deze ver buiten de stad, en keert terug naar huis om daar Halloween met de familie te vieren, alleen keert de kat al snel terug en trekt de aandacht van Ellie die hierdoor een naderende vrachtwagen over het hoofd ziet en dood wordt gereden. Verscheurd van verdriet gaat na de begravenis Rachel naar haar ouders toe en blijft Louis achter met Jud die hem al stilletjes te kennen geeft om geen gekke dingen in zijn hoofd te halen. Alleen doet hij dit wel, verdoofd Jud, graaft zijn dochter op en begraaft deze op dezelfde plek als Church.

Als Ellie terugkeert lijkt het een droom en probeert Louis deze ook in stand te houden, alleen wordt deze steeds gemener en moorlustiger. Maar hoe dit allemaal zal verlopen mag je nu zelf gaan bekijken, want deze film heeft een hele hoop plottwists en een heel bruut einde. Die overigens heel anders is dan in de eerste film en het boek. Want Dennis Widmyer en Kevin Kölsch hebben het een eigen einde gegeven met de zegen van Stephen King, die dit zelfs verdedigde toen fans woedend reageerde op deze beslissing. Dat wil toch heel wat zeggen lijkt mij.

Zoals ik eerder zei verwachtte ik eigenlijk een slappe remake met een iets andere opbouw, maar deze 2019-versie is vrij trouw aan die van 1989 en als je daarmee bekend bent zal je meerdere keren op het verkeerde been worden gezet. Zo sterft in deze versie Ellie in plaats van Gage en zijn er vele callbacks naar de eerste film en andere werken van Stephen King. Wie goed oplet kan een hoop verwijzingen naar onder andere King-films spotten waaronder Derry het stadje uit IT. Tel daarbij het aparte (voor Hollywood-begrippen) einde bij op en ik moet je zeggen dat deze film alle verwachtingen te boven ging en ondanks wat kleine minpuntjes zeer vermakelijk was.Het beeld van deze Blu-ray is zoals je verwacht van zeer goede kwaliteit, de donkere scènes zijn echt goed zwart en ondanks het rustige kleurenpalet zijn er een paar momenten waarbij er even felle kleuren het scherm doen oplichten. Maar deze uitgave blinkt met zijn details en deze krijg je ook goed te zien in de vorm van de haren van Church of de wonden van Victor Pascow. Maar ook zand en vuil of houtnerven zijn zeer scherp te zien en dat is wat het oog uiteraard heel erg graag wilt. Ook het geluid, dat komt in Dolby Atmos, is heel erg strak, want er zijn momenten dat er geluid van bovenaf komt en je echt het idee krijgt alsof er iemand boven je loopt. Want ik kijk al mijn films met de Plantronics RIG 400HX headset (recensie) en daardoor krijg je echt een zeer ultieme filmervaring. Maar geen nood als je geen surround (head)set hebt, want het geluid dat je door de tv-speakers krijgt is ook dik in orde.

Naast de film staan er ook nog een hoop extra's op het schijfje, waarbij je bijna meer dan 90 minuten zoet zal zijn en daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld: een Alternate Ending (zeker een must see),7 Deleted and Extended Scenes (begrijpelijk dat deze niet de final cut hebben gehaald) en meer. Oftewel genoeg extra's die je meenemen achter de schermen en laten zien wat het net niet gehaald heeft, maar ook diept het de lore van het verhaal wat dieper uit. Dus een must see voor de fans.

Reageer