Review: Ma (Blu-ray)

RDJ134 5 november 2019 om 01:06 uur

Bij horrorfilms denk je aan gemaskerde moordenaars of demonen en een hoop gore effecten. Maar het genre is meer dan dat, want de engste horror is nog altijd die komt met een lach en een vriendelijk gezicht, iets wat Robin Williams al liet zien in het briljante One Hour Photo. In Ma, die nu te vinden is op de bekende Video on Demand-diensten en op fysieke media, zien we hoe een eenzame vrouw met een trauma en een simpele baan enger kan zijn dan een seriemoordenaar met een masker op. Ik heb een Blu-ray-exemplaar ontvangen voor een recensie en mijn mening erover kan je nu hieronder lezen.Als Ma begint maken we kennis met Erica Thompson (Juliette Lewis, die onder andere schitterde in iconische films als From Dusk Till Dawn en Natural Born Killers) en haar dochter Maggie (nieuwkomer Diana Silvers), die na een mislukt huwelijk terugverhuist naar een klein gehucht waar Erica ooit opgroeide. De verhuizing gaat moeizaam en is Erica gedwongen om te werken als serveerster in het lokale casino en is het voor Maggie wennen aan haar nieuwe omgeving. Ook haar plaats vinden op school gaat moeizaam, tot een groepje jongeren haar verwelkomen en zoals dat gaat draait het in hun leven om plezier met wiet, seks en zuipen. Alleen het laatstgenoemde is een probleem, omdat ze geen 21 jaar oud zijn en dus geen drank mogen kopen of nuttigen.

Maggie moet zich bewijzen voor de groep door aan voorbijgangers van de slijterij te vragen of deze voor haar de sterke drank willen kopen. Dit lijkt een fiasco te worden, totdat ze Sue Ann (Oscar-winnares Octavia Spencer), die werkt bij de dierenarts aan de overkant, tegenkomen. Deze wilt het in de eerste instantie niet totdat ze één van de jongeren, Andy (Corey Fogelmanis), herkent, want Sue ging met zijn vader naar school en hij lijkt heel erg veel op zijn vader, en dit roept de nodige herinneringen op en besluit ze om drank voor ze te kopen. Dit tot grote vreugde van de jongeren die nu vertellen naar een plek buiten de stad te gaan om zich suf te blowen en te drinken. Alleen Sue ziet een gelegenheid hier, stuurt de politie op ze af en begint ze te stalken op social media en voorziet ze opnieuw van drank en laat ze achter haar aan rijden naar haar huis, waar ze vertelt dat ze voortaan beter in haar kelder kunnen drinken dan op straat, maar er zijn regels zoals enkel in de kelder blijven en NIET naar boven het huis in gaan.

Langzaam aan begint Sue, die nu Ma genoemd wordt, door de groep steeds meer jongeren uit te nodigen en zijn er grote feesten (met hele vette muziek uit de jaren tachtig) en voelt ze zich jong en populair, iets wat ze nooit is geweest en door haar klasgenoten werd vernederd. Als Maggie en Andy een relatie krijgen begint de goede sfeer bij Sue om te slaan naar jaloezie en afgunst, en beginnen de jongeren steeds vaker buitenwesten te raken en sieraden te missen en lopen dingen van slechte naar extreem gestoord slecht. Want achter die mooie glimlach van Ma gaat een psychopaat schuil die voor niets terugdeinst en hoe dat gaat verlopen mag jezelf bekijken.Ma is een hele aparte horrorfilm die pas tegen het einde een aantal gore momentjes heeft, maar voor de rest bouwt op psychologische spanning die komt met kleine dingen als het langzaam aan indraaien van de jongerengroep, maar ook observeert ze bijvoorbeeld Maggie's moeder Erica op haar werk en met wie ze omgaat. Door haar jeugdtrauma leeft ze in een isolement en lijken de jongeren haar een gevoel te geven om er bij te horen, terwijl dit niet zo is, wat haar frustratie en woede alleen maar meer voedt tot haar gestoorde acties op het einde. Daarnaast is er ook nog een andere verrassende plottwist die je niet echt aan ziet komen. Dat maakt het een redelijk goede film, want Ma zal geen cultklassieker worden of echt memorabel zijn. Het is een vermakelijke film die hier en daar wat traag is, maar op bepaalde momenten wel zijn shine weet te pakken.

Het beeld van deze Blu-ray is dik in orde, het beeld is scherp (wat goed te zien is tijdens de feesten in Ma's kelder die steeds kleuriger worden) en speelt goed met het kleurenpalet van soms grauw naar scherpe felle kleuren. Oftewel helemaal niks op aan te merken. Het geluid, dat komt in 5.1 DTS-HD Master Audio, is ook dik in orde. De muziek pompt goed en komt met de nodige bass uit je speakers, of (surround) headset. Ook omgevingsgeluiden zoals op school of blaffende honden bij de dierenarts geven een goede ervaring voor de kijker. Ik wil je graag over het einde vertellen waarbij iets gebeurd waardoor het geluid echt rondom je heen is, maar dat zou een major spoiler zijn. Maar het geluid komt daar met de juiste set-up echt tot zijn recht.

Naast de film staan er ook de volgende extra's op het schijfje:
  • Alternate Ending
  • Deleted Scenes
  • Creating Sue Ann
  • Party At Ma's

    De extra's zijn bij elkaar nog geen 25 minuten en niet heel erg spannend. Ook ben ik blij dat het alternatieve einde niet gebruikt is, want dat was nogal... akward. De deleted scenes zijn ook niet heel erg boeiend. Dus alles overwogen zijn deze extra's nogal meh.


  • Reageer