Review: A Dog's Journey

RDJ134 26 november 2019 om 00:00 uur

Twee jaar geleden kon je hier op Eigenwereld mijn recensie van A Dog's Purpose lezen. Deze film vertelde het verhaal van de hond Bailey en zijn vriend Ethan die zo'n sterke band hadden dat Bailey na zijn dood steeds herboren werd en op zoek ging naar Ethan die ondertussen steeds ouder werd en spande het verhaal zich over verschillende hondenrassen en tijdperken die begon in de jaren vijftig en eindigde rond de eind jaren tachtig. De film had een happy end en vonden Bailey en Ethan elkaar weer terug en dat is precies waar A Dog's Journey verder gaat, want hun verhaal was nog niet afgelopen en slaat een heel nieuw hoofdstuk in.A Dog's Journey pakt een paar jaar op na de gebeurtenissen van de eerste film en zien we dat Bailey (Josh Gatd) gelukkig is met zijn roede die bestaat uit Ethan (Dennis Quaid) en Hannah (Marg Helgenberger) die samen met hun schoondochter Gloria (Berry Gilpin) en kleine dochter CJ (wat de afkorting is van Clarity June) op de boerderij wonen. De vader van CJ en de zoon van Hannah en Ethan, die Henry hete, is overleden en nu wonen zijn vrouw en kind dus bij zijn ouders in. Dit zorgt voor een gespannen situatie in het gezin, want Gloria heeft een drankprobleem, is gefrustreerd dat haar zangcarrière niks is geworden, en is een hele slechte moeder die amper naar haar kind omkijkt en verbitterd is door het overlijden van Henry, en heeft het gestoorde idee dat Ethan en Hannah op de levensverzekeringsgeld van Henry uit zijn. Dit loopt zelfs zo uit de hand dat CJ de paardenring inloopt en Bailey erger weet te voorkomen. Nu besluit Gloria om te vertrekken bij het gezin en deze smeken haar om te blijven maar ondanks dat vertrekt ze. Ondertussen gaat Bailey achteruit doordat deze een kankergezwel in haar buik heeft gekregen en laat de dierenarts deze inslapen terwijl ze sterft in de armen van Ethan vraagt hij Bailey om CJ te beschermen.

Negen jaar later keert Bailey terug als een vrouwtjes Beagle met de naam Molly, wat overigens een leuke scène is die linkt aan het eerste deel. Want Bailey begrijpt wederom niet waar zijn plasser is gebleven, iets wat hij ook deed in de vorige film. Molly heeft het in het nest met andere puppy's naar haar zin en kan het beste vinden met broertje Rocky. Maar zoals het gaat wordt het nest verkocht en blijven deze twee als laatste over en kopen de ouders van het jongetje Trent (Ian Chen) Rocky, en hebben geen interesse om Molly erbij te nemen. Trent zijn vriendinnetje is erbij en dit is de nu 11-jarige CJ (Abby Ryder Forston) dus is Molly door het dolle heen omdat deze beloofd had om haar te beschermen en weet zich heel schattig op te dringen. CJ neemt Molly mee naar huis, maar verbergt deze voor Gloria die nog altijd een zuipschuit is en honden haat. Als deze weer eens de hort op is en er een onweersbui is, delen Molly en CJ beide de angst voor dit fenomeen. Als de andere ochtend Gloria erachter komt dat CJ een hond heeft wilt ze dat deze weg gaat en weigert ze dit en dreigt ze haar moeder met het vertellen op school van haar nachtelijke avonturen.Nu zien we hoe CJ van een jong meisje veranderd in een tiener (Kathryn Prescott) die als droom heeft een zangeres te worden en met het geld van haar overleden vader een demo te make in New York. Samen met Molly groeit ze op met Trent (Henry Lau) en Rocky met wie ze een hechte vriendschap heeft. Dit veranderd op een dag als ze Shane (Jake Manley) ontmoet en verliefd wordt op hem, Molly voelt dat deze een slecht persoon is en zorgt Shane ervoor dat de vriendschap met Trent langzaam aan verwaterd. Tijdens een feestje komt CJ erachter dat Shane een dealer is die haar een beker bier geeft en dat is het moment dat de politie het huis binnenvalt en de minderjarige CJ oppakt voor het drinken alcohol en nemen ze Molly in beslag. Gelukkig voor haar is het Trent die de hond ophaalt uit het asiel en terugbrengt. CJ krijgt een taakstraf en moet werken bij een centrum die honden traint om kanker op te sporen en omdat deze snackjes krijgen bij het vinden van de juiste patiënt is Molly er als de kippen bij om dit ook met veel succes te doen. Dan duikt Shane weer op die haar mishandelt en als ze thuis haar verhaal aan een stomdronken Gloria doet breekt er een grote ruzie uit, waarbij naar voren komt dat het geld van Henry zo goed als opgemaakt is door Gloria. CJ pakt haar spullen, verlaat haar huis waar Shane haar opwacht en van de weg rijdt waarbij hij CJ gewond achterlaat en Molly door het ongeluk overlijdt.

Het duurt ook niet heel lang voordat Bailey aka Molly opnieuw geboren wordt en deze keer als een Boerboel die ook Afrikaanse Mastiff genoemd worden. Deze heeft van zijn nieuwe baasje Big Joe (Conrad Coates) de naam Big Dog gekregen en functioneert als waakhond voor de benzinepomp annex buurtwinkel. Of zoals Bailey het noemt: een hok waar hotdogs en bacon eindeloos blijven verschijnen. Dan op een dag loop CJ binnen in de winkel en verteld dat ze op weg is naar New York om daar als zangeres aan de slag te gaan. Big Dog is door het dolle heen en wilt met haar mee, alleen herkend ze deze niet en vervolgt haar weg. Dit zorgt voor het hartverscheurende tafereel dat Big Dog een heel lang eind achter de wagen blijft rennen totdat deze buiten adem is en Joe hem weer mee terugneemt naar het benzinestation waar deze jaren later overlijdt aan ouderdom.Dan keert Bailey voor de laatste keer terug uit de dood en dit keer als een kleine felle Yorkshire Terrier met de naam Max in New York, waarbij deze wederom in het asiel terecht is gekomen en nu tijdens een evenement in het park ter adoptie wordt aangeboden alleen is niemand goed genoeg voor Max die dan ook gretig om zich heen hapt. Maar dan herkent hij CJ die door het park loopt (en ondertussen nog steeds geen zangcarrière heeft door plankenkoorts en nu als hondenuitlater werkt) en weet te ontsnappen en CJ tot aan haar huis te achtervolgen, alleen wilt deze eigenlijk geen hond meer omdat haar huidige vriend (lees: wederom een ongelofelijk klootzak) al een eigen viervoeter heeft en brengt CJ terug naar het asiel en komt te horen dat Max ingeslapen zal worden als er die dag geen nieuwe eigenaar aanmeldt. Dus besluit CJ om Max gewoon mee te nemen en verrassend genoeg stemt haar vriend hier mee in. Dus is Max (aka Bailey, Molly, Big Dog) gelukkig en doet er alles aan om CJ te beschermen op zijn manier en leeft een goed leven door dagelijks met vele andere honden naar het park te gaan.

Tijdens een wandeling ruikt Max een oude bekende lucht en sleept CJ samen met andere honden door de straat naar een gebouw toe, waar Trent zijn intrek neemt en raken de oude vrienden aan de praat en realiseert Max dat zijn oude vriendje Rocky niet meer leeft. Maar voelt ook aan dat er qua gevoel meer tussen beiden is en ondanks dat Trent en CJ in een relatie zitten er nu alles aan doet om deze twee gezicht te laten likken (want zo noemt Bailey zoenen) en een roede te laten vormen. Dit loopt totaal uit de hand doordat Max alles sloopt en CJ zo'n hoogoplopende ruzie krijgt dat ze het huis uit gaat en een tijdje bij vrienden slaap en op straat zwerft. Als Max er wederom voor zorgt dat ze Trent tegenkomt, biedt deze haar een gastenslaapkamer aan totdat ze weer op eigen benen kan staan en woont ze nu met Trent, zijn vriendin, Max en een Poedel in één huis. Dit gaat een tijdje goed totdat Max bij Trent, die altijd moe is, een lucht herkent die ze als Molly heeft leren ruiken en dat is dat hij kanker heeft. Als dit ook door de artsen bevestigd wordt verlaat Trent zijn vriendin hem omdat ze geen zuster wilt spelen en is het CJ die hem steunt in zijn strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte.

Dan verschijnt ook Gloria ten tonele die nu nuchter is en spijt heeft van haar gedrag en CJ verteld over haar vader en haar een pak brieven geeft die Henry geschreven heeft. Dit inspireert haar om nieuwe liedjes te schrijven en eindelijk te gaan optreden voor een publiek. Trent is hier zo van onder de indruk had hij haar meeneemt naar haar grootouders op de boerderij en Ethan gelijk door heeft dat Max eigenlijk Bailey is en het bewijst door het spel te spelen wat ze al vele keren hebben gespeeld. En hierdoor bevestig CJ haar gevoelens voor Trent en is de roede weer compleet en werkt zich op naar een einde dat zo ongelofelijk mooi is en ik echt hardop heb zitten huilen.

Reageer