Review: Mafia II Definitive Edition

RDJ134 29 mei 2020 om 00:47 uur

De eerste Mafia verscheen in 2002 voor het eerst op de pc en twee jaar later op de Xbox, en was vooral een zeer grote hit door het meeslepende verhaal, de intense actie en vooral een ongekende sfeer. Eind 2008 had Mafia II in de winkels moeten liggen maar verscheen in 2010, waar deze zorgde voor twee kampen die het prachtig vonden of juist haatte. Maar de tijd heeft geleerd dat het een onwijs vette titel was die in de loop der jaren een cultstatus heeft gekregen. 2K Games kondigde pasgeleden aan dat de gehele Mafia-trilogie de Definitive Edition krijgt die (en nu komt het) in etappes komt. Mafia II en het derde deel zijn nu verkrijgbaar en komt 28 augustus een totale remake van de eerste game uit. Maar ik zal het niet complexer maken dan het is en je nu alles vertellen over de Xbox One-versie van Mafia II Definitive Edition.Als de game begint zie je hoe Vito Scalleta terugkijkt op zijn jeugd en zijn leven, hoe hij en zijn ouders de armoede van Sicilië ontvluchten naar het beloofde land van Amerika. Daarbij komen ze terecht in Empire Bay, waar ze dan ook in dikke armoede verder leven. De Amerikaanse droom die eigenlijk een nachtmerrie is. Zijn vader werkte in de haven en zoop het geld op waardoor het leven alleen maar zwaarder werd. De achttienjarige Vito ontmoet al snel Joe, die zijn beste vriend en partner in crime wordt. Tijdens een snelkraak wordt Vito opgepakt en weet Joe te ontkomen. Vito krijgt de keuze om mee te vechten met de geallieerden tegen de nazi's of de gevangenis in. Je begrijp dan wel dat de keuze snel gemaakt was.

Ironisch genoeg brengt de oorlog Vito terug naar zijn moederland en zal hij de soldaten van de fascistische dictator Mussolini op zijn geboorte-eiland tijdens operatie Husky bevechten. Dit is ook tevens het punt waar de game ook echt van start gaat en je alvast kennis met de controls en het coversysteem maakt. Wanneer Vito later gewond raakt mag hij tijdelijk terug naar Empire Bay, bij aankomst op het treinstation wordt hij opgewacht door zijn oude vriend Joe. Deze neemt hem mee naar een louche bar waar hij regelt dat Vito niet meer terug het leger in hoeft te gaan. Joe heeft ondertussen een behoorlijke criminele carrière opgebouwd en is de loopjongen van de grotere criminelen die made man aka maffia zijn. Als Vito thuiskomt bij zijn moeder en zijn zusje, zijn deze dolblij hem weer te zien en leven in een klein huis met een grote geldschuld (van zijn inmiddels overleden vader) aan een lokale loanshark.Al snel realiseert Vito zich dat al zijn voornemens om een eerlijk en hardwerkende emigrant te worden niet zal gaan gebeuren en hij geld zal moeten verdienen en een eigen huis moet regelen. Dit kan maar op één manier en dat is door terug in de misdaad te gaan. Samen met zijn beste en enige vriend Joe knappen ze diverse klusjes op voor de Clemente-familie. Wanneer Vito benzinebonnen steelt en verraden wordt, belandt hij deze keer wel in de gevangenis. En daar was het eind jaren 40 ook al geen pretje, want tijdens zijn verblijf wordt hij onder de hoede genomen door een oudere maffiosi Leo Galante die hem de regels leert en dat de criminele wereld grote is dan Clemente en er ook andere families zijn en hem tijdens zijn straf alles leert over hoe de Italiaanse maffia werkt en handelt.

Wanneer hij na jaren vrij komt (met dank aan Leo Galante), is de wereld (inmiddels is het 1951) en Empire Bay nogal veranderd. Wederom is het zijn vriend Joe die hem helpt en samen klimmen ze op in de schimmige onderwereld van de Italiaanse maffia die een eeuwige strijd met justitie en zichzelf heeft. Wanneer beide made man (volledig ingezworen maffiose) worden begint er een keihard nieuw leven vol geld, geweld, vrouwen en de wijze levensles dat alles zijn prijs heeft. Ik stop hier met het verhaal, want deze zal je zelf moeten beleven. Yep, ik zeg beleven, want Mafia II is bijna geen game meer te noemen, maar eerder een interactieve gangsterfilm die zicht langzaam opbouwt naar een knallende en explosieve grande finale. Dus ik zeg verder helemaal niks.Laat ik met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: Mafia II Definitive Edition is een redelijk goede remake van een alweer tien jaar oude, en legendarische game die zeer geliefd is. Hoewel ik de Xbox 360-versie alweer tien jaar achter me heb liggen is het altijd één van mijn favoriete last gen consoletitels geweest. Het verhaal zuigt je op en de zeer goed geschreven dialogen en humor zijn van een zeer hoog niveau en vliegen de fucks je om je oren net als in genrefilms Casino, Goodfellas of Donnie Brasco, en niet te vergeten The Soprano's. Maar goed, ik dwaal nu een beetje af, en back to the game. Mafia II speelt ook echt als een 2010-game en dat is een beetje houterig en daar is niks mis mee, maar voor sommige gamers die het origineel niet kennen en opgegroeid zijn met Grand Theft Auto V of Red Dead Redemption kan het heel erg vreemd en stroperig aanvoelen. Wat ons ook brengt bij het grafische gedeelte, omdat de game de Definitive Editon-titel heeft gekregen zou je behoorlijk grote grafische veranderingen verwachten.

Het ziet er allemaal wel beter uit dan de originele release er van, maar je moet geen wonderen verwachten. De textures van de game zijn in hogere resolutie en ook de belichting is aangepast waardoor het allemaal veel scherper en wat meer gedetailleerder is geworden. Maar zoals ik zei is het iets stroever met gameplay en de layout van de omgevingen die anno 2020 behoorlijk vierkant zijn. Ook kwam ik de nodige bugs tegen tijdens spelen van flikkerende plassen en ramen tot framedrops waar je niet omheen kan. Wat mij verbaast (en hopelijk met een patch zal worden opgelost) is dat dit zo lang in ontwikkeling is en dan nog met zulke kleine slordige fouten uitkomt. Het zijn kleine dingen die net even iets te vaak voorkomen om te negeren. Tot nu toe de minpunten.Als je eenmaal begint is het moeilijk te stoppen, want de sfeer die deze titel heeft is wat de game zo'n klassieker maakt. Het speelt volgens de bekende formule: rij ergens heen om wat te doen, dit gaat mis en het is een groot schiet- en vechtfestijn waarna je moet ontsnappen. De gehele setting (op de gevangenis na) is in Empire Bay die levendig aanvoelt en is het de oude muziek die varieert van jazz en swingbeat in de jaren veertig, tot rock en roll en soul in de jaren vijftig, die het rijden tijdens de klussen zo aangenaam maakt.

Nu heeft Mafia II Definitive Edition alle DLC die er verschenen is en dat betekend niet alleen dat je alle kleding packs en voertuigen krijgt, maar ook drie speelbare hoofdstukken, namelijk:
  • The Betrayl of Jimmy
  • Jimmy;s Vendetta
  • Joe's Adventures

    De eerste twee vertellen het verhaal van een heel ander karakter, namelijk Jimmy die vuile klussen opknapt voor de maffia en hierbij verraden wordt en vervolgens zijn vendetta aka wraakplan bedenkt en uitvoert. Iets wat ik eerlijk gezegd niet zo leuk vond als de main story. Joe's Adventures daarentegen laat zien hoe Joe opklom in zijn criminele carrière tijdens de afwezigheid van Vito en dit is echt fun om te doen en een verlenging op het verhaal zelf. Opvallend is dat deze DLC geen Achievements heeft, en dit wel het geval was met de Xbox 360-versie.


  • Reageer