Review: Watch Dogs: Legion

RDJ134 3 november 2020 om 00:41 uur

Tijdens de E3 van 2019 maakte Ubisoft bekend dat er een derde deel van het goedlopende Watch Dogs zou verschijnen en je wederom als 1337 H4x0r aan de slag zou gaan om het onrecht in de wereld te bevechten. Alleen niet zoals in de vorige twee delen, want Ubisoft beloofde dat je met iedereen zou kunnen spelen en van karakter switchen wanneer je dit wilde en lieten een aantal hele coole trailers en gameplayvideo's zien. Deze belofte was behoorlijk groot en veel mensen vroegen zich dan ook af of Ubisoft dit ook echt kon realiseren. De game is inmiddels voor alle bekende systemen beschikbaar en mocht ik een Xbox One-recensie-exemplaar ontvangen om het verzet in Londen op te zetten.Deze recensie is er één zoals ik nog nooit eerder heb geschreven, want je volgt niet een bepaald karakter of enkele. Maar geen nood, het verhaal van de game heeft een structuur en daar ga ik je nu alles over vertellen. Als het verhaal van Watch Dogs: Legion begint zijn we in het toekomstige Londen in Engeland waar we zien (en spelen met) hoe DedSec hun agent Dalton Wolfe sturen naar het House of Parliament wat je kan zien als het politieke hart ven de Engelse regering. Daar zijn vreemde activiteiten van gemaskerde personen. Eenmaal aangekomen merkt Dalton op dat er DedSec-graffiti en -propagandamateriaal door het gebouw te vinden is en dat is niet het enige, want overal zijn explosieven aangebracht. Genoeg om het van de aardbodem te laten verdwijnen.

Terwijl Dalton bezig is met uit te zoeken waar de ontsteking is, wordt het DedSec-hoofdkwartier aangevallen en sneuvelen leden en moet Sabine Brandt, de leider, gedwongen er vandoor te gaan en tot overmaat van ramp ook nog eens de AI Bagley uitzetten. Dus Wolfe staat er alleen voor terwijl hij de explosieven ontmanteld en komt er vervolgens achter dat niet alleen dit Parliament vol met bommen ligt, maar ook andere plekken in de stad die nu allemaal tot ontploffing komen en leren we dat deze hele aanval en plan is opgezet door iemand die zich Zero Day noemt en na een zeer indrukwekkende speech Wolfe door middel van een bewapende drone uitschakelt.Dan verplaatst de game enkele maanden in de toekomst en zien we dat DedSec nu verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. De Engelse overheid heeft nu het beveiligingsbedrijf Albion ingehuurd om de orde en veiligheid in de hoofdstad te garanderen en veranderen Londen in een surveillancestaat die voorbij alles van het boek 1984 gaat en eigent dit bedrijf nu steeds meer macht naar zich toe. Die ze dan ook graag misbruiken tegen de burgers die ze tegenkomen.

Dit is waar jij als speler intrede maakt en krijg je de keuze uit meerdere karakters waarmee je het verzet in Londen begint. Want het is nu jouw taak om namens DedSec het verzet te organiseren om de waarheid te achterhalen, Zero Day te ontmaskeren en een einde te maken aan de terreur van Albion tegen onschuldige burgers. Voor ik je meer ga vertellen over de gameplay, is dit het punt waar ik stop over het verhaal. Want deze zal langzaam ontvouwen en je tot ontdekking komen wat de agenda van de genoemde partijen is en wie de regie voerde van de aanslagen en waarom juist nu DedSec de schuld moest krijgen. Dit alles komt uiteraard met de nodige plottwists en verraad, want dat is nu eenmaal hoe het werkt in een koude nieuwe deprimerende wereld.De gameplay, zoals ik je net al vertelde, begin je met een karakter die zijn weg naar DedSec weet te vinden en dus als taak heeft om het verzet op te richten. Dit doe je door andere mensen te rekruteren en dit kan op diverse manieren. Het eerste is als je op straat loopt en kan je mensen ‘scannen' met je mobiele telefoon en zien wat hun vaardigheden zijn. Een portier heeft meer kracht en kan goed vechten en sommige wapens hanteren, een andere zoals bijvoorbeeld een bouwvakker of crimineel is weer goed om te infiltreren op een bouwplaats en moet het hebben van simpelere wapens. Dan zijn er mensen die geld binnenbrengen en deze cryptovaluta heet in de game ETO en daarvan kan je upgrades en kleren kopen, want hé: je moet er tenslotte ook een beetje goed uit zien.

In mijn team, had ik ook een aantal hackers, skimmers en gokkers die non-stop voor een cashflow zorgde, en één gast (Bilal) die steeds het geld uitgaf aan kleding die dan ook automatisch in mijn garderobe terecht kwam en ik kan je zeggen dat hier soms spuuglelijke dingen bij zaten, die ook nog eens peperduur waren. Maar aan de andere kant was Bilal verdomd handig met vuurwapens.

Doordat je iedereen kan rekruteren kom je een bonte stoet aan karakters tegen (van oude dames tot CEO's) met allemaal hun eigen skillset en hebben ook één ding gemeen: ze hebben allemaal een probleem dat opgelost moet worden voordat ze lid van DedSec worden. Wat leuke side missies zijn en er voor zorgt dat je even wat afleiding van het hoofdverhaal hebt, terwijl je nieuwe skilled karakters in je team krijgt en vaak valt er ook nog het nodige te verdienen en te vinden. Want er zijn Tech Points en maskers te vinden bij dit soort missies. Tech Points zijn weer te gebruiken om je gear te upgraden en denk hierbij aan: drones, wapens, stoorzenders, spiderbots en vuurwapens om er even een paar te noemen.Eenmaal wat nuttige rekruten onder je is het tijd om aan de slag te gaan, want de wijken van Londen moeten ook bevrijd worden en het moraal van de bevolking omhoog. Dit doe je door bewijs tegen Albion te verzamelen, doelwitten uit te schakelen en grote schermen te hacken om DedSec te promoten. Daarnaast kan je ook nog graffiti en street art aanbrengen en hiermee unlock je speciale rekruten waaronder professionele hackers, drone operators, huurmoordenaars, et cetera. Maar ook speciale kledingsets waaronder een hooliganoutfit, maar daar zo meer over.

Het hacken staat nog altijd centraal en dat doe je eigenlijk non-stop met je telefoon en daarmee kan je drones of beveiligingscamera's overnemen en dit is handig om zo voor je missie te observeren wat je tegenstanders doen, hun alarm uitschakelen of valstrikken aan te zetten en die tegen je vijanden te gebruiken. Oftewel: verkenning, observatie en uitvoering. Maar mocht je als Rambo vol gas erin willen rennen kan dat ook, maar dan krijg je echt een shitload aan vijanden en hun versterking op je dak en dat ga je bijna altijd verliezen en moet je een nieuw karakter activeren. Speaking off, als je Watch Dogs: Legion voor het eerst opstart kan je kiezen dat je teamleden terugkeren of echt helemaal weg zijn. Wil je hardcore gaan, dan raad ik je het laatste aan en voor de gewone spelers is terugkeren een betere optie.

Zoals je ziet zit het met de uitgebreidheid van de game dik in orde, want er is zoveel te doen, te ontdekken en te verzamelen. Zoals ik al zei kan je ook kleren kopen voor je karakters en gelukkig is een aankoop geldig voor iedereen van je team. Zoals je misschien wel of niet weet is Londen een fashion hoofdstad die al decennialang toonaangevend is en zo ook in deze game. De stijlen verschillen van straat tot kakkerig en omdat je met meerdere karakters en verschillende achtergronden en geslacht speelt is het leuk om van alles uit te proberen. Voor de mensen die foute outfits willen is er genoeg mogelijk met sandalen en hakken of kinkyboots die je weer op een trainingsbroek met een cobertje kan dragen. Wij oordelen niet, je moet dragen en doen wat je zelf leuk vindt. Zoals je op de screenshots kan zien hield ik het behoorlijk casual en voor de hooligans onder ons is het een feest van herkenning als Stone Island-type kleding en is er zelfs een heel hooliganoutfit waarbij je er als een pet en sjaal-supporter op steroïde uit ziet.De recensiecode die ik van de game mocht ontvangen speelde ik op mijn Xbox One X en zoals je al op de screenshots kan zien, ziet de game er prachtig mooi uit, want Londen is een prachtige stad verdeeld in oude en nieuwe wijken en dat is soms somber en soms vol vibrante kleuren die van je scherm knallen. Maar het zijn de kleine details zoals vuil op straat, krassen op voertuigen, LED-displays, graffiti: alles is zo mooi en kleurig om te zien. Daarbij lopen er zoveel NPC's rond en auto's of scooters die rondrijden en hierdoor krijg je echt het gevoel dat deze stad leeft en je er echt in rondloopt. Als je ooit in Londen bent geweest, dan is deze game een feest van herkenning. Zo heb ik ooit met een vriendin oud en nieuwe gevierd in deze stad en ik kon gewoon de hele route herlopen en wist zelfs nog waar de bioscopen waren en uiteraard de toeristische plekken (die een grote rol spelen in het verhaal) zoals de Big Ben of Tower Bridge een goed weerzien.

Ook het geluid is dik in orde en speelde ik de game met de Plantronics RIG 400HX (recensie) en dit is zo vet. Als je door de steden loopt is er rondom geluid van mensen en auto's of muziek om je heen en dat geeft je echt het gevoel alsof je midden in Londen op straat staat. Serieus, als je met een surround headset gaat spelen: blijf soms even stil staan met je ogen dicht en luister naar wat er om je heen gebeurd, je zal echt verbaasd zijn. Ook moet ik even een shoutout doen naar de muziek in de game die 100% UK based is en denk daarbij aan The Prodigy, Chemical Brothers en de nu erg populaire Stormy die niet alleen in de game te zien en te spelen is, maar ook een track speciaal voor de game heeft gemaakt. Enige minpuntje hier was dat ik soms wel erg vaak dezelfde nummers op de radio voorbij hoorde komen, terwijl de OST van het spel een hele lange lijst betreft.


Reageer