Artikel: PlayStation 2 Upgrades & Spelen van Backups in 2023

RDJ134 25 mei 2023 om 01:21 uur

Al jarenlang beloof ik een PlayStation 2-special te schrijven, waarbij ik de nieuwe mogelijkheden aanhaal om backups van je games op deze legendarische console (die alweer 23 jaar oud is) te spelen. In de loop der jaren zijn er heel erg veel methodes verschenen om je games op een bepaalde manier te spelen en, belangrijker, aan te sluiten op een moderne tv die alleen HDMI heeft. Eindelijk kan ik nu mijn ervaringen delen met jullie en wijzen op de voor- en nadelen. Let wel op: dit is niet helemaal een 100% tutorial, maar met de links in het artikel kan je dit dadelijk allemaal zelf ook doen.

Intro: de basics
Het spelen van backups (of illegaal gedownloade en gebrande videogames) was jarenlang mogelijke door modchips die in alle vormen en maten op de markt zijn verschenen, waarvan de Mars modchip (video) de beste is die nu op de markt verkrijgbaar is. Daarmee is het branden van een DVD-R of DVR die je in de console gooit en spelen maar. Dit is voor mensen die niet technisch zijn of niet kunnen solderen een stap te ver, want er zijn nog maar weinig bedrijven die dit doen en meestal zijn het mensen die dit thuis in een slaap- of zolderkamer doen. Nu hoeft dit niet een slecht iets te zijn, maar je weet nooit of deze wel of niet jarenlange ervaring hebben.

Dus als je niet kan solderen is er geen man overboord, want er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. De eerste is FreeDVDBoot (video) waarbij je software of een game moet aanpassen en branden, waarna de PlayStation 2 denkt dat dit een originele disc is en deze vervolgens gewoon boot. Leuk en aardig als je nog een DVD-brander in je pc of laptop hebt zitten; anders valt er weinig te branden.

Een andere en al wat oudere optie is voor de PlayStation Phat aka het oudste model. Deze heeft een netwerk expansie bay waar een HDD met een Sony Netwerk Adapter in geschoven kan worden. Dit was er voor enkele online games en belangrijker: LINUX! Ja, het is mogelijk om Linux te draaien op je PlayStation 2-console, maar dat is een verhaal voor een andere keer. Deze methode is de reden waarom dit artikel zo lang heeft geduurd, want er zijn meerdere manieren om dit te doen zoals met bijvoorbeeld FreeHDBoot (video) waarbij je dus een HDD met de Netwerk Adapter gebruikt en waar je een tool genaamd FMCB (Free Mc Boot) op je HDD installeert waarna deze opstart en je met HDLoader of OPL (Open-PS2-Loader) je games van de harde schijf opstart.

Deze methodes vereisen dat je dus een HDD bewerkt en aanpast, waarbij je andere programma's nodig hebt om je games om te zetten naar een formaat op je schijf die deze dan herkent. Oftewel een heel gedoe. Maar dan is er de Netwerk Adapter. Deze is niet meer zo makkelijk te koop en vrij prijzig, waarbij 30 euro de standaard is en deze werkt alleen met IDE-schijven die al lang en breed van de markt zijn. Maar bij winkels zoals Kaico Labs kan je een conversiekit kopen, waarbij je met een schroevendraaier en wat geduld het IDE-gedeelte kan vervangen door een SATA-versie, waarvan er genoeg HDD's in omloop zijn. Ook zijn er kant en klare SATA-adapters te koop en als nadeel is het netwerkgedeelte weggelaten. Ik zelf heb deze van Kaico Labs met een FMCB mogen ontvangen om dit artikel te schrijven.

Verder is het al een tijdje mogelijk geweest om ook games in combinatie met een FMCB vanaf een USB-stick of HDD te spelen, maar omdat dit nog gebruikmaakt van de oude standaard is dit traag en haperen soms de cut scenes of het geluid. Wat irritant is als je wilt relaxen voor een avondje.

Begin 2022 was er opeens een grote hype rondom een nieuwe methode die verscheen, en dat was MC2SIO (video en video). Een aangepaste memory card waarin een SD-kaartje kon worden gestopt met daarop de games die je wilde spelen. Dit werkte veel beter dan de USB-methode, maar had ook hier weer de nodige voor- en nadelen. Want je hebt een FMCB-kaart nodig, en is deze adapter moeilijk met SD-kaartjes die van bepaalde merken moesten zijn zoals de Samsung Evo-serie die een hoge datasnelheid heeft. De Engelse maker van de MC2SIO is een ongelofelijke tyfuslul die keihard zei dat onze website te klein is voor een recensie-exemplaar en dat Nederland helemaal niet zijn markt is. Maar gelukkig verschenen er al snel klonen op AliExpress die ook nog eens vele malen goedkoper waren. Dit is waar mijn MX4SIO vandaan kwam en waar ik de eerste keer met bestellen ben opgelicht voor 17 euro. Bit Fun X zelf was wat duurder, maar is een 100% betrouwbare online winkel die wel snel leverde.

Dat zijn de methodes die het mogelijk maken om op een PlayStation 2 je backups te spelen. Zoals je al zag is de spil van alle mods de Free Mc Boot Card aka de FMCB. Dit is een aangepaste memory card die je kan zien als een softwarematige modchip en die een verzameling is van meerdere software tools waarbij ik in dit artikel concentreer op een aangepaste versie van het eerder genoemde OPL. Hoe kom je aan een FMCB? Nou, je kan hem kopen bij Kaico Labs of andere online bedrijven of zelf maken (video) met een standaard memory card. Ikzelf koos voor een kant en klare FMCB, omdat ik dan 100% zeker wil weten dat alles werkt en niet hoef te kloten en eventuele problemen tegenkom. Dit brengt ons bij het volgende:

Benodigdheden:

 • PlayStation 2 Phat (eerste model)
 • PlayStation 2 Slim
 • FMCB
 • HDD Netwerk Adapter (SATA)
 • Harde Schrijf SATA of SSD met SATA-aansluiting
 • Kabel/dock om je HDD aan te sluiten op je pc of laptop (of je moet je HDD rechtstreeks in je pc kunnen prikken)
 • MX4SIO
 • SD-kaartje Samsung Evo Series
 • USB-stick
 • Grimdoomer OPL software

  Hieronder ga ik de belangrijkste methodes aanhalen en aan de hand hiervan heb je dus bepaalde spullen nodig. Zoals ik eerder zei had je voor het booten vanaf MX4SIO en HDD een paar stukken software nodig om alle games naar SD en HDD te zetten, omdat OPL en andere loaders niet de games konden zien en dat was verdomd irritant om te doen. Maar een kleine maand geleden veranderde alles toen ik deze video van Macho Nacho Productions zag die liet zien dat iemand die Grimdoomer heet het voor elkaar had gekregen om OPL aan te passen zodat er geen limitatie meer zat op de grootte van een HDD in de console en, belangrijker, deze aangepaste versie van OPL herkende .ISO-bestanden gelijk als een game. Dit is het formaat waar je een backup in opslaat of als je naughty bent krijgt via een illegale download. Dus letterlijk drag and drop op je HDD of MX4SIO en spelen maar.

  De MX4SIO-methode:
  Voor deze methode heb je bijna niks nodig: een FMCB met Grimdoomer zijn OPL-versie, een MX4SIO (DUH!) en een SD-kaartje. Deze (net als de HDD) moet je formateren in exFat en als je dat gedaan hebt maak je de mappen DVD en CD aan en sleep je de .ISO-games naar het kaartje (alles groter dan 650mb in de DVD-map, alles kleiner in de CD-map) tot deze vol is of je er klaar mee bent en plug je de MX4SIO in het eerste memory card slot van je console en stop je de FMCB in je tweede (bij mij werkte het andersom niet), start de console, kies OPL (Grimdoomer) selecteer USB en als het goed is gegaan zie je nu je gameslijst staan. Is dit niet het geval, dan moet je even d-pad links doen en dan moet het verschijnen. Mocht dit nog niet het geval zijn moet je een paar settings aanpassen en welke dat zijn kan je hier zien. Na het instellen werkte alles perfect en speelde ik meerdere games vanaf SD op de PlayStation 2 zonder enige noemenswaardige problemen. Bij sommige games moet je instellingen veranderen, de zogenaamde modi om een game die niet boot of slecht geluid (Klonoa 2 heeft dit bijvoorbeeld) goed te laten lopen.

  Voordeel is dat het werkt, nadeel is het saven, omdat bijna alle games dit doen naar memory card 1 en dat is waar het bij mij verkeerd ging en ik games niet kon saven voor wat voor reden. Op YouTube waren wel video's die lieten zien hoe je dit moet aanpassen, maar dat moet je echt diep je FMCB settings in en dat is alles behalve gebruikesvriendelijk en voor de wat meer ervaren gebruiker. Wil je plug en play gamen op budget dan is dit prima, en als je op de koop neemt dat je niet kan saven of diep wilt gaan duiken in settings om dit wel mogelijk te maken is dit nog steeds een goedkope oplossing die je tussen de dertig en veertig euro kost. Ligt er aan waar je de spullen bestelt en of je een FCMB zelf maakt.

  HDD Methode Grimdoomer OPL versie v.1.2.0.5-1991 BETA:
  Dit is ronduit mijn favoriete methode van alles, waarvoor je nodig hebt: PlayStation Phat-model HDD, HDD Netwerk Adapter en FMCB. Ook hier formateer je de harde schijf in exFAT, maak je de mappen DVD (alles grote dan 650mb) en CD (alles van en onder 650mb) aan en sleep je de games (.ISO-formaat) die je wilt spelen hier naartoe. Door Grimdoomer's OPL-versie is er geen limitatie meer op de grote van de HDD die je wilt gebruiken en kan je zelfs 16TB erin hangen als je dat wilt en dat is meer dan de gehele bibliotheek aan PlayStation 2-games.

  Daarna sluit je de HDD af van de USB-kabel of haal je deze uit je pc en sluit je deze aan in de Netwerk Adapter aka Harddrive Adapter en schroef je het vast en is het tijd om te spelen. De FMCB in slot 2 en een normale memory card in slot 1 en zet je de console aan. Kies in het menu OPL en kijk of je de lijst met games gelijk ziet. Zo niet, selecteer de instelling uit deze video en dan moet het werken. Althans, dat deed het bij mij wel. Ik heb echt een shitload aan bekende PS2 only games gespeeld en op enkele vastlopers na (God of War 2) met enkele titels werkte het ronduit perfect en kon ik gewoon saven op de memory card. Dus ronduit de beste methode van allemaal, hoewel Grimdoomer zijn OPL-versie nog altijd in betaversie is, werkt dit voor het grootste gedeelte perfect. Het is drag and drop van de games en software en spelen maar.

  Dit is iets prijziger dan de MX4ISO, want de FMCB en Hardrive Adapter kosten je samen op moment van schrijven bij Kaico Labs rond de dertig euro, en qua FMCB heb je genoeg aan 16 of 32 mb. Ikzelf mocht de laatstgenoemde ontvangen en als je niet van plan bent om deze vol de proppen met software is 32mb meer dan genoeg voor deze methode. Een HDD (SATA of SSD SATA) kan je voor een paar tientjes kopen en ook hier ligt het er aan hoeveel ‘backups' je er op wilt zetten. Voor deze test had ik nog een 80 gig laptopschijfje liggen en daar kon ik al een kleine 25 titels op parkeren.

  Enige nadeel wat ik heb kunnen vinden is dat de games in de CD-map kwamen in cue-bin formaat niet herkend werden, maar dat je deze moet ‘omzetten' naar een bepaald formaat zodat OPL deze wel ontdekt. Ook het updaten van Gimdoomer zijn OPL-versie kan een beetje intimiderend zijn en hoe je dit doet is te zien in deze video en als je dit stap voor stap nadoet kan er eigenlijk niks mis gaan. Ik heb dit gebruikt en dus de oude versie kunnen verwijderen en vervangen met de nieuwste. Kind kan de was doen.

  Een ander ding waar je rekening mee moet houden, en dit gaat ook op voor de MX4SIO-methode, is het beste een PlayStation 2 zonder modchip te gebruiken (tenzij het de MARS is), want mijn tweede Phat-model heeft een Messiah chip en een dode dvd drive en deze liep steeds vast met FMCB en OPL en dit is een bekend probleem.

  Toen de PlayStation 2 in 2000 uitkwam was deze zijn tijd ver vooruit en hadden ook toen veel tv's nog 4:3 maar waren al 16:9 breedbeeld ondersteuning. Sterker, zoals je op deze lijst kan zien zijn er veel games die zelfs 720p en 1080p en 60mhz ondersteunen. Nu is de standaard videokabel bij de PlayStation 2 een scart of als je extreem geluk hebt een HD-component en kan je deze NIET op een moderne HDTV of monitor gebruiken omdat HDMI nu de standaard is. Maar gelukkig zijn er oplossingen en kan je bij Kaico Labs bijvoorbeeld deze HDMI Display Adapter kopen, zijn er kabels die overgaan in HDMI van verschillende merken.
  Maar ik ging voor de PS2 to HDMI na het zien van deze video van de Wicked Gamer & Collector die me interesse wekte. Deze kocht ik in 2019 voor een paar euro op AliExpress en zijn nu voor rond en onder de twee euro te vinden. Dit zorgt voor een prima beeld wat zeer scherp en veel kleuriger is vergeleken met de scart die ik voorheen gebruikte. De aansluiting is vrij simpel: je steekt de dongle in de video-uitgang (let wel op dat je niet te hard drukt of met verwijderen trekt, omdat dit heel strak zit), sluit de stroom aan via de bijgeleverde USB-kabel, deze plug je gewoon in de USB van de PS2 zelf en klaar.

  Althans een soort van, want als je de console nu aanzet is er geen beeld en dit komt omdat je deze in de PlayStation 2 moet aanzetten en dat gaat niet met een zwart scherm. Maar hier is een oplossing voor en deze kan je hier stap voor stap lezen en is simpel. Het komt er op neer dat je de PS2 aanzet, wacht en met je controller blind door het settings menu loopt en een instelling aanzet dan TADAAA beeld. Dit is eenmalig en dus nooit geen omkijken meer naar.

  Eindconclusie:
  Mocht je nog een PlayStation 2 Phat of Slim hebben liggen en weer zin hebben om hiermee te gamen, dan is dit een gouden kans om de tijden van weleer aan te halen en te genieten van de grote bibliotheek aan titels die de console van Sony rijk is. Ondanks dat je er het nodige voor moet doen is het eenvoudiger dan ooit geworden en een kwestie van drag and drop met de .ISO-games en door middel van de FMCB en een aangepaste OPL-versie van Grimdoomer (PSX-Place Forum Topic) extreem makkelijk geworden en is het budget eigenlijk het enige wat je kan tegenhouden. Extreem slechte en goedkoopste manier is vanaf USB-stick games spelen maar dat is een ramp. De MX4SIO is een goede manier maar kan niet gelijk saven zonder aanpassingen in de config files, maar werkte wel op de Phat en Slim console. Ik gebruikte mijn eigen SCPH-30004 Phat consoles, waarvan die met de modchip een probleem was; zonder werkte perfect. De Slim-versie was de SCPH-70004 en die werkte ook prima met de FMCB van Kaico Labs, want sommige versies van de Slim werken niet met de standaard FMCB en moet je PS2 Foruna gebruiken dat in principe hetzelfde is.

  De HDD methode is voor mij ronduit de beste en ook al is de OPL van Grimdoomer nog in beta en niet vanaf de HDD te booten en alleen vanaf FMCB; dit is perfect en je kan gewoon saven. Enige nadeel is dat het soms kan vastlopen of dat je instellingen moet veranderen (online zijn lijsten met OPL-instellingen om bepaalde games te booten) en dit is zo simpel met drag and drop dat je de oudere methodes met extra software niet meer wilt gebruiken. Ik heb deze wel getest maar door de nieuwe methode heb ik dat toenmalige artikel wat zo goed als klaar was gedeletete.

  Voeg aan dit alles nog de HDMI dongle toe en oude tijden herleven weer en ook al zien sommige games er niet meer uit en andere lijken alsof ze gisteren zijn uitgekomen, de PlayStation 2 is alles behalve game over. Sterker, deze begint nu wederom aan een nieuwe fase in zijn leven.

 • Reageer