Preview: Call of Duty: Modern Warfare Open Bèta

RDJ134 26 september 2019 om 00:00 uur

Na een closed beta was het pas geleden tijd om een weekeinde lang te genieten van een open beta voor de multiplayer mode van Call of Duty: Modern Warfare. De verwachtingen rondom deze game, die vanaf 25 oktober verkrijgbaar is, zijn echt heel hoog. Want er is een frisse wind in de franchise die toch wel zijn langste tijd leek te hebben gehad en nu een stuk serieuzer lijkt te worden. Maar wat de CoD-titels in leven houdt is de mulitplayer mode die ook de nodige verandering heeft gekregen en dit heeft de volle aandacht van veteranen van het eerste uur zoals mijzelf. Dus was Activision zo vriendelijk om mij te voorzien van een Xbox One beta key en had voor het eerst in een hele lange tijd een heel leuk weekeinde.
Na het opstarten van de beta was het tijd om even te spelen met de instellingen en te kiezen met welk karakter je gezien wilt worden en daarbij was het mogelijk om Coalition en Allegiance karakters aan te passen voor je aanzien en was het op play in het menu rammen en gaan voor een quickmatch waarbij je random modi voor je kiezen kreeg of je ging opzoek naar een modus die je leuk vindt om te spelen.

Bij deze beta had je keuze uit:
 • Team Death Match.
 • Domination.
 • Headquarters.
 • Cyber Attack.
 • Dom 20. (Domination met 20 spelers)
 • Headquarters 20 Players.

  Oftewel voor iedereen zat er wel wat tussen. Nu zie ik je denken: wat is Cyber Attack? Nou, dat was een mode waarbij je als team een EMP moest plaatsen bij de tegenstander zijn datacenter. Voor de rest is het rechttoe rechtaan zoals je gewend bent met deze franchise.

  Het eerste wat mij opviel was de snelheid met het vinden van een game (wat echt enkele seconden duurde) en voor ik het wist al in een match zat en dat was als het zien van een oude vriend. De game is mooier dan ooit, en speelt zo vertrouwd lekker dat ik in no-time alle tijd vergat en met veel plezier uren weg zat te spelen. Net als bij de recentere en oudere titels uit de franchise zijn er de bekende perks die je sneller laten herladen of juist sneller laten bewegen, de killstreaks zijn uitgebreid en fun. Uiteraard levelt je karakter omhoog door de XP die je tijdens het spelen verkrijgt en dit ging zo rap dat de cap die er op zat later in het weekeinde naar 30 werd gezet. Dus dat gaat behoorlijk rap. Ook je wapens levelen mee en unlocken hiermee kijkers, grips, stocks, dempers of compensators, et cetera. Ook dit gaat vrij snel en liep ik al snel met een volledig opgetuigde M4A1 en een AK47 (ik ben een rusher) rond, en was ik niet vies om wapens van gedode spelers op te pakken en zo te kijken wat deze deden, aangezien die ook vaak alle toeters en bellen hadden. Ook leuk was dat in deze beta de calling cards en emblemen aanwezig waren om alles een persoonlijk tintje te geven.  Ondanks dat dit een beta is, waren de graphics echt jaw dropping, want zoals je kan zien aan de screenshots die ik zelf gemaakt heb met een Xbox One X, ziet het er gruwelijk mooi uit en vol met details. Kleine dingen als je horloge waar de secondewijzer gewoon loopt is een prachtig mooi en klein detail. Ook de details in de aanwezige en speelbare mappen waren indrukwekkend; stof, kleding, graffiti op aftakelende muren en wapens al dan niet met krassen zag er prima uit. Ook het geluid was zeer heftig: de schoten klonken voor deze ex-sportschutter realistisch eng en de explosies kwamen met een dikke diepe bass die mijn Plantronics RIG 400HX Dolby Atmos Headset (recensie) woofertje goed lieten klappen. Uiteraard ook even met de tv-speakers getest en klonk het heerlijk agressief. Ook gemiste schoten van je tegenstanders hoorde je met een TAK!-geluid voor, naast of achter je inslaan. Dit belooft heel wat voor de dadelijke retailversie, want deze beta kwam audio en visueel goed naar voren.

  Het paradepaardje voor Call of Duty: Modern Warfare is crossplay waarbij het dadelijk mogelijk zal zijn om PC-, PlayStation- en Xbox One-gamers met elkaar te laten spelen. Iets waar ik heel blij en tegelijk zorgelijk over ben. Tijdens de beta speelde ik tegen zowel Xbox One- als PC-spelers en kon je zien tegen welk systeem je speelde door een icoontje bij de naam van je tegenstander en dat was in mijn geval of het Xbox-logo of een monitor. Dadelijk met de retail kan je gewoon bepalen of je wel of niet met crossplay wilt spelen en dat vind ik een goede optie, want zoals je weet is multiplayer bij PC-gaming vaak doorspekt met cheaters. Maar dit is de toekomst en we zullen zien hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.  De open Call of Duty: Modern Warfare beta heeft mij en mensen in mijn omgeving goed weten te verrassen en een indruk achter weten te laten. Dit is de game waar we 12 jaar geleden verliefd op werden, en door verschillende redenen de liefde langzaam aan deed verwateren. Het voelt ondanks veel vernieuwingen gewoon oldskool aan en speelt heerlijk, ziet er prachtig uit en is een mooi voorproefje op wat er 25 oktober aanstaande gaat komen. Ik ben heel erg tevreden met deze nieuwe richting in de franchise, en snak naar meer. Damned, nog een maand wachten...

 • Reageer