Review: Fury (Blu-ray)

RDJ134 13 februari 2015 om 01:44 uur

David Ayer is de man die ons al jaren een kijk geeft op de donkere onderwereld van Los Angeles door de ogen van (corrupte) politie, criminelen en straatracers. Daarom was het ook erg verrassend dat hij uit zijn comfortzone stapte voor het Tweede Wereldoorlogdrama Fury, die het verhaal vertelt van een tankcrew die op het einde van de oorlog bezig zijn met de opmars naar Berlijn door het vijandelijke Duitsland dat op vallen staat. Deze film is nu te bekijken via de bekende digitale Video On Demand-kanalen (VOD) en verkrijgbaar op dvd en Blu-ray. Van de laatstgenoemde mediadrager kregen we een exemplaar om de onderstaande recensie te schrijven.Wanneer Fury begint, zien we hoe de crew van de M4A3E8 Sherman-tank met de naam Fury de enige overlevenden zijn van een grote veldslag waarbij alles en iedereen is overleden, inclusief één van de crewleden wiens gezicht er letterlijk is afgeschoten. Fury is gehavend van een pak slaag en Don 'Wardaddy' Collier (Brad Pitt) wil de resterende drie leden Boyd 'Bible' Swan (Shia "batshit insane" La Beouf in waarschijnlijk de beste rol van zijn leven) Trini 'Gordo' Garcia (Michael Peña die het meest bekend is uit David Ayers vorige film End of Watch) en Grady 'Coon-Ass' Travis (Jon Bernthal aka Shane uit The Walking Dead) levend naar de volgende missie slepen, want het Amerikaanse leger is bezig zich een weg te banen naar Berlijn in een vijandig Duitsland waar elke minuut hun laatste kan zijn, want Hitler heeft alles op alles gezet en heeft alle burgers opdracht gegeven de vijand te bevechten. Wie dit overigens niet doet wordt genadeloos afgemaakt door de SS-troepen die nog steeds volop actief zijn en gewetenloos zijn door vrouwen en kinderen op te hangen met borden om hun nek dat ze weigerden voor het derde rijk te vechten.

Als het viertal een veroverde stad bereikt, krijgen ze te horen dat een groep soldaten vast is gezet door de Duitsers met antitankwapens en dat Fury samen met enkele andere tanks en soldaten deze moeten gaan ontzetten. Ook wordt de bemanning van Fury opgescheept met de rookie Norman Ellison (Logan Lerman), die hun overleden maat moet vervangen als gunner. Norman is net enkele weken in het leger, heeft amper tot geen opleiding gehad en heeft zelfs nog nooit van zijn leven in een tank gezeten. Dit is voor de crew een doorn in het oog en laten hem dit ook heel direct weten dat hij niet één van hen is en al helemaal niet welkom is. Maar Norman gaat toch mee en maakt gelijk al een grote fout doordat hij niet het vuur opent op een groepje Hitler Jugend, die dan ook de tank voor hun uitschakelen met een Panzerfaust en waarbij de crew ervan op gruwelijke wijze omkomt. Dit zet kwaad bloed bij de soldaten en bij Wardaddy die hem verantwoordelijk houdt voor zijn fout, en hem de harde realiteit van de oorlog leert door hem te dwingen een gevangen SS-officier in de rug te schieten.Wat volgt is een ongelofelijk keihard verhaal waarbij we zien hoe de crew van Fury zich staande probeert te houden in een zee van waanzin die oorlog heet en waarbij ze niet alleen een heuse Tiger I-tank maar ook een hele SS-divisie tegen het lijf lopen. Het verhaal mag dan wel vrij standaard klinken, maar deze film is alles behalve standaard te noemen. Het geweld is ultra realistisch, hard en geeft je een vies gevoel om naar te kijken. Want zoals ik al eerder zei: Wardaddy dwingt Norman op een krijgsgevangen te schieten en is totaal onvoorspelbaar te noemen en dan druk ik mijzelf nogal zacht uit. Hij is een charismatische leider die zijn crew al vier jaar lang door de oorlog heen trekt en hier hebben ze zoveel gruwelen gezien dat het eigenlijk allemaal een grap is geworden voor ze en dat is goed terug te zien in de zwarte humor en beledigingen die ze elkaar steeds toeslingeren. Maar doordat deze groep zo hecht is, voelen de drie leden zich bedreigt door de 'extra' aandacht die rookie Norman van Wardaddy krijgt en dat komt in één scène in een huis van een vrouwelijke Duitser en haar nichtje goed naar voren. Er wordt gedreigd met verkrachting, het nichtje geïntimideerd door Grady op zo'n manier dat je de spanning daar gewoon kan voelen en het gedrag van de dronken mannen gewoon walgelijk genoemd mag worden. Hierbij steelt Shia de show door Grady op zijn punten te zetten door aan te halen wat voor gruwelijkheden ze een tijd geleden moesten doen bij paarden en iedereen in de groep houdt van paarden. Dit is slecht één voorbeeld van het pshychologische niveau dat deze film heeft. Het ene ogenblik haat je de karakters voor hun daden en gedrag, maar aan de andere kant respecteer je ze doordat ze zo hecht zijn dat ze alles voor elkaar overhebben. Want Fury is hun huis, hun veilige haven waar ze vechten tegen de rest van de wereld die net als hen totaal gestoord is.

Het beeld van de Blu-ray die ik mocht ontvangen is zoals met elke Sony Home Entertainment van perfecte kwaliteit en een streling voor het oog van elke filmliefhebber. De film is nogal sober van kleuren en heeft een hoog detail met stof, gras, uniformen en modder. Ook het geluid, dat komt in DTS-HD Master Audio 5.1, is een streling voor het oor en brengt een onwijze filmervaring mee. Zo knalt de subwoofer tijdens de gevechten keihard en met een diepe bass, maar ook tijdens het rijden van de tank hoor je van alles om je heen rammelen en vallen. Ook achtergrondgeluiden tijdens de rustige scènes mogen genoemd worden, explosies en geweervuur in de verte of het overvliegen van vliegtuigen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik in tijden niet zo'n goed en vol geluid heb gehoord.

Naast de film staan er uiteraard ook nog de volgende extra's op dit schijfje:
  • Deleted & Extended Scenes - Meer dan vijftig minuten aan verwijderde en verlengde scènes.
  • Director's Combat Journal - David Ayer neemt je mee achter de schermen van de film en laat je zien hoe deze film tot stand kwam en vooral de details die er gebruikt zijn in deze productie.
  • Armored Warriors: The Real Men Inside the Shermans - Veteranen vertellen over hun ervaringen als tankbestuurders tijdens de oorlog.
  • Fotogalerij
  • Taming the Beasts: How to Drive, Fire & Shoot Inside a 30 Ton Tank - deze behind the scenes laat je zien hoe het was om een tank te besturen tijdens de opnames en hoe de enige nog rijdende Tiger Tank zijn filmdebuut maakte.
  • Blood Brothers - Hier kan je zien hoe de acteurs zich op hun rol voorbereiden door te praten met veteranen en wat ze deden om hun onderlinge band te versterken.

    De extra's van deze film zijn insane te noemen: het geeft een goede kijk hoe deze film gemaakt is en hoeveel authentieke details erin zitten. Dus zeer dik in orde en als je de film hebt gezien, is dit verplichte kost om te kijken en daar ben je snel een kleine twee uur zoet mee.


  • Reageer