Review: Teufel Real Blue TWS in-ear oordopjes

RDJ134 3 december 2021 om 01:17 uur

Dankzij het Bluetooth-protocol is het tegenwoordig mogelijk om zo'n beetje alles en nog wat draadloos te verbinden met bijvoorbeeld speakers, koptelefoons en Earbuds. Vooral de laatste twee zijn in de loop der jaren extreem populair geworden en is het op de markt voor dit product dan ook heel erg druk. Apple is de marktleider met hun Airpods. Beats by Dre heeft zijn Beats Fit Pro die heel erg hip is bij de sport- en straatcultuur. Dan zijn er JBL, Sony en Samsung die ook allemaal vechten om een stukje van de markt en allemaal hun eigen kwaliteit en prijskaartje hebben. Want een goed paar Earbuds kost je bijna net zoveel als een nieuwe Xbox of een nieuwe PlayStation. Maar tussen alle spreekwoordelijke bomen in het bos zijn er steeds meer bedrijven die zich op deze markt begeven, bedrijven als het Duitse Teufel die al sinds jaar en dag zeer goede en erg degelijke audioapparatuur maakt. Deze hebben recent de Real Blue TWS in-ear koptelefoon uitgebracht en waren zo vriendelijk om mij hier een recensie-exemplaar van toe te sturen.Het eerste wat mij opviel toen ik de Real Blue TWS binnen kreeg was de doos, want dit is altijd een hele goede indicatie van wat je kan verwachten. Het kleine en compacte kartonnen doosje komt met de oplaadcase en de beide earbuds (DUH!), USB-C kabel en een setje eartips in de maten XS, S, M en L. Deze rubbertjes zorgen er voor dat alles goed in je oor blijft zitten en oorschelpen zijn nu eenmaal per persoon verschillend en is er voor iedereen dus een eigen maat. Daarnaast drie boekjes, De eerste is reclame in het Duits, tweede de handleiding die je vertelt wat je er wel en niet mee mag doen en hoe ze schoon te houden, en tot slot de handleiding die je vertelt (met plaatjes) hoe alles werkt en hoe je ze moet gebruiken. Dit alles is op dik papier gedrukt en dat geeft gelijk al een gevoel van kwaliteit, maar goed, je stopt de earbuds in je oor en niet de handleiding.

Zo, nu de hele handel is uitgepakt is het tijd om aan de slag te gaan en dat is vrij simpel. Door een device te nemen die Bluetooth ondersteunt, en in mijn geval was dat gelijk mijn telefoon (een oude Samsung S4 Mini), waar ik ook de nodige muziekdiensten en zelfs de MP3-speler (ik ben oldskool) Musicolet op heb staan. Kwestie van de oplaadcase opendoen, toestel te laten scannen op Bluetooth devices en de Real Blue TWS verscheen netjes in de lijst. Even koppelen en klaar voor gebruik. Zo makkelijk is het, en ik heb deze earbuds dan ook op meerdere devices getest, maar daar zo meer over.De Real Blue TWS zijn makkelijk in te brengen en dan gaat het feest beginnen. Het geluid is echt superstrak. Nu heb ik een hele brede muzieksmaak en heb een behoorlijk aantal genres kunnen testen. Laten we beginnen met de EDM (Electronic Dance Music) oftewel housemuziek die altijd komt met een dikke hoog- en laagklanken, van diepe bass tot sissende hi-hats en dit klonk me toch even een partij lekker. De tonen waren perfect in balans. Niet een te zware bass (ik haat overkill) of te schel geluid. Dit genre testte ik van snoeiharde techno tot The Prodigy, Daft Punkt en diverse gabber housetracks, want dit is waar mijn roots als DJ en producer ooit lagen. Next stop was mijn tweede liefde: hiphopmuziek wat altijd met bass en snares komt en ook dit klonk goed in balans, waarbij de verschillende sporen met samples en instrumenten goed in elkaar overliepen zonder dat het ergens over zijn nek ging. Uiteraard ook nog wat rock en denk hierbij aan Metalica, Anouk, Pink Floyd en Nirvana en ook hier hoor je de instrumenten duidelijk en helder, terwijl de bass goed kickt zonder te oversturen.

Met de muziek zit het dus allemaal dik in orde. Maar we gebruiken onze devices als de telefoon ook voor andere dingen als YouTube (werkte prima met Andre Hazes live, en een bijna surround ervaring; zo breed en helder klonk het geluid), Google en geloof het of niet: bellen. Als je de Real Blue TWS aan je telefoon hebt hangen, kan je inkomende gesprekken met één tik op de earbuds activeren en een gesprek voeren. Dit heb ik zelf meerdere keren gedaan als ik buiten was en de mensen die ik aan de telefoon had konden mij perfect verstaan.

Nu we het over de bediening hebben: deze is zeer uitgebreid en kan je door middel van tikjes en vegen (is even kwestie van wennen met een learning curve) op de linker of rechter earbud dus gesprekken aannemen, muziek vooruit of terug skippen en de ANC aan en uit zetten. ANC staat voor Active Noise Cancelling en dat is een lang technisch verhaal waarover je alles op deze website kan lezen. Om het kort te houden: deze modus zorgt er voor dat al het geluid rondom je heen wordt afgesloten en je alleen de muziek of audio van je device kan horen. Handig in het OV of als je gewoon even wilt afsluiten van de wereld en wilt genieten van je favoriete track, video's of podcast zonder dat je er mensen of andere geluiden doorheen hoort. Dit functioneert op zich heel erg goed en werkt de optie (die ook redelijk wat stroom vreet) naar behoren, hoewel het niet een 100% afsluiting was gezien mijn testomgeving de straat en een hele drukke weg.

Voor wie net als ik goed beducht wilt zijn op zijn omgeving, zoals bijvoorbeeld op de fiets, lopend of scooter, doet er goed aan om de transparantiemodus te gebruiken en dan hoor je het geluid van je device en je omgeving prima, tenzij je het extreem hard zet en later (net als ik) kan genieten van een 24/7 piep en brom in je oor en dat is iets wat je niet wilt.Nu is het tijd om even technisch te gaan, want deze Real Blue TWS zijn voorzien van technologische hoogstandjes. Zo is de Bluetooth versie 5.2 en dit is bij het schrijven van dit artikel dan ook de nieuwste versie. Voordeel hiervan is dat deze ook backward compatible is met andere devices en de nerd die ik ben, moest dit uiteraard testen met verschillende devices. Zoals ik al eerder zei, mijn telefoon Samsung S4 is een oude (voor sommige antieke) telefoon waar deze earbuds zonder problemen op werkte. Ook een nieuwere Samsung Galaxy A21 herkende en koppelde de in-ears gelijk. Next stop was een Nvidia Shield; ook hier geen enkel probleem en gelijk even getest met de bekende streamingdiensten als Disney+ en ook hier helder en strak geluid. Ook een hele oude Lenco Tablet was geen probleem, net als een cheap ass Android Box van AliExpress.

Ook de Sony PlayStation Vita werkte perfect en was ik opeens een uurtje verder doordat ik helemaal opging in WipEout 2048. Windows 10 op de laptop herkende en koppelde de Real Blue TWS gelijk, en toen kwam de ultieme test: Linux. Dat deed ik met Ubuntu 20.04 LTS (Long Term Support) en ook hier werkte dit met muziek, video (YT en Kodi) en spraak. Met zo'n succes rate moest het een kwestie van tijd zijn voor ik iets tegen kwam waar deze earbuds niet op werkte en tot mijn grote verrassing was dat de Raspberry Pi (Versie 3B+) die alles wel herkende maar weigerde om het geluid door te geven. Om een lang verhaal kort te houden: dit heeft meer dan vier uur van mijn tijd gekost en vele handleidingen verder heb ik het helaas moeten opgeven. Dus helaas moet ik je hier teleurstellen, hoewel er vast wel knappe koppen zijn die dit wel draaiende kunnen krijgen, maar voor de plug en play n00bs als mijzelf zit het er dus niet in.


Reageer