Review: EZ-Flash Parallel Flashcart

RDJ134 10 mei 2024 om 13:00 uur

De Nintendo DS is op het moment van schrijven precies twintig jaar oud en was het al vrij snel mogelijk om hier ‘backups' of gedownloade ROM's te spelen met een R4-kaartje waar een SD in ging en spelen maar. Maar Nintendo begon een langlopend kat- en muisspel tussen de makers en verkopers die de R4 (en vele klonen die volgden) aanboden en deze werden zelfs in verschillende landen verboden. Ondertussen zijn de Nintendo DS en 3DS verlaten handhelds en is het mogelijk om kinderlijk eenvoudig aan een kloon R4-kaart te komen voor een paar euro via bijvoorbeeld AliExpress. Of je koopt betere kwaliteit in de vorm van de EZ-Flash Parallel die wat prijzig is, maar vele voordelen heeft.



Zoals ik al in de intro vertelde: de R4 komt in vele vormen en maten, maar ook met nodige problemen die ik even moet aanhalen voordat ik je alles ga vertellen over de EZ-Flash Parallel. Want er zijn dingen die je moet weten, dus tijd voor een geschiedenisles. Toen de OG R4-kaart op de markt kwam, was dit een megasucces en werd de kaart al snel nagemaakt en heb ik hier ondertussen al velen van in mijn bezit. Deze hebben vaak ook nog eens allemaal een eigen ‘OS' nodig om te kunnen werken. Er is een universele OS die verlaten is door de makers en zijn deze ‘legacy' kaartjes dus niet altijd optimaal. Als je hun besturingssysteem überhaupt kan vinden, aangezien de meeste websites al door Nintendo offline zijn gehaald en je het dus moet doen met wazige (met reclame en malware doordrenkte) websites en fora.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, zitten er in deze oude R4-kaartjes een Time Bomb, want als je voor een paar euro een R4-kloon koopt zal deze na ongeveer een jaar niet meer werken, vandaar het woord Time Bomb. Dit doen de makers om zo weer een nieuwe ‘jaarlijkse' versie te verkopen. Er zijn oplossingen voor (niet zonder risico) om dit te verwijderen of uit te schakelen en de meest eenvoudige ervan is je klok terug te zetten. Hoewel dit geen probleem is, is het gewoon vervelend om niet de huidige tijd en datum te kunnen gebruiken. Daarnaast zijn deze kaartjes vaak van slechte kwaliteit en gaan deze na een tijdje sowieso kapot. Maar er zijn ook premium kaarten en daarbij komen we uit bij de EZ-Flash Parallel die recent op de markt is gekomen en die ik nu in mijn bezit heb.

Setup

EZ-Flash is al jaren een grote speler op de flashcart markt en deze komt met een premium prijs en een lange ondersteuning. Ik heb recent via Senko Games mijn EZ-Flash Parallel (EZFP) verkregen en deze was binnen enkele dagen vanuit Frankrijk binnen. Het eerste wat mij opviel is de verpakking van de kaart en deze is simpel. Een mooi rood doosje met een URL (komen we zo op terug) en een logo op de buitenkant en binnenin zit in doorzichtig plastic de ster van deze review, de EZ-Flash Parallel-kaart. En ik moet je er even op wijzen dat deze komt ZONDER een SD-kaartje. Die moet je er apart bij kopen, maar die kosten tegenwoordig geen drol meer.

Zoals ik al zei: je hebt een SD-kaartje nodig en deze moet minimaal 4 gig zijn en maximaal 32 gig. Dit is een richtlijn, want op diverse fora en YouTube-kanalen zijn er grote kaartjes gebruikt en deze werken zonder problemen. Maar ik houd me aan de ‘regels' en gebruikte een SanDisk 32 gig kaartje die volgens de handleiding in FAT32 geformatteerd moest worden. Weet je nog de URL op het doosje? Deze brengt je rechtstreeks naar de officiële website waar je een OS moet downloaden. Deze twee bestanden pak je uit op de root van je SD-kaartje en vervolgens maak je een mapje aan voor je NDS- of 3DS-games (beste is gewoon beide uit elkaar te houden). Hier plaats je de totaal legaal verkregen games in en plaatst de SD in de EZ-Flash Parallel terug en het is tijd om de NDS of 3DS aan te slingeren.

De Praktijk

Nu ligt het er aan waar je de kaart in stopt. Bij de kleine en normale NDS start deze gelijk op in het EZFP-menu. Bij de NDSi moet je even een icoontje met Japanse tekst aanklikken om in het menu te komen. Het menu is vrij basic en kan je met themes aanpassen, maar eerlijk gezegd wil ik alleen gelijk de games opstarten en hoe het menu er verder uitziet zal me aan mijn reet roesten. Het menu is vrij rechttoe en rechtaan; je kiest je map waar je games staan en kiest het spel wat je wilt spelen en gaan. Zo simpel is het. Het OS wat de EZFP gebruikt is gebaseerd op de Wood Kernel die al een tijd niet meer is onderhouden door de originele developer, maar door het EZ-Flash Team wel wordt doorontwikkeld. Op het moment van schrijven zit deze op versie 1.06 en tot nu toe werkte alles wat ik er tegenaan gooide zonder problemen.

Het menu lijkt simpel, maar is wat complexer als je dat wilt. Je kunt je save files instellen naar bijvoorbeeld .sav en hierdoor kan je bijvoorbeeld de save files van een andere kaart overzetten naar deze, zonder je progressie en unlocks te verliezen. Het is ook mogelijk om in andere formaten op te slaan of te importeren en dat maakt het zeer uitgebreid en een keuze voor ons de gebruikers.

Ander punt wat ik wil aanhalen zijn de cheats, want bij de keuze om je game te starten kan je door op Y te drukken een minimenu openen en daar X kiezen voor cheats. Er zijn meer opties en daar kan je beter gewoon afblijven tenzij je weet wat je doet of bereid bent alles opnieuw te installeren als het mis gaat door te veel dingen aan en uit te zetten. Anyway, terug naar de cheats, want met een beetje geluk is er voor de ROM die je gebruikt een behoorlijke set met cheats voorhanden en daarbij moet je denken aan dingen zoals eindeloos levens of continues, een god mode, munitie waar geen einde aan komt of bepaalde items tot je beschikking.


Reageer