Artikel: Heroes Dutch Comic Con Zomer Editie 2023

John "Ins0mnia" Jonk 03 juli 2023 om 00:01 uur

Het was weer zover: het weekend van 24 en 25 juni stond in de teken van Heroes: Dutch Comic Con (HDCC). Zoals gewoonlijk, in de Jaarbeurs Utrecht. We zijn vaker naar Comic Con geweest, zo als de Winter editie en recentelijk ons bezoek bij Heroes: Made in Asia. Verwachting is daarom ook op dat niveau. Wat is er veranderd? Wat konden we doen? Gezien de organisatie van Heroes: Dutch Comic Con ons voor twee dagen uitnodigde om te kijken en er een fotoverslag van te doen, lieten we dat dus niet schieten.

Ik zelf ging met een goeie vriend mee. Iemand die nog nooit op Comic Con is geweest, puur om te kijken wat zijn perspectief is. Ikzelf als diehard beursganger kijk er toch weer anders naar. Maar niet alleen dat; ik was ook verkleed. Als Ghostbuster, yep... ik deed mee met de mensen als cosplayer. Wilde dit eens echt ervaren op Comic Con.

Doel was om wat meer te kunnen doen, HDCC staat bekend en stipt bovenaan als favo pop geek culture event. Waar je je adem kun luchten op comics/strips, veel cosplay, veel dealers, grote internationale sterren, gaming, e-sports, films, tv-series, anime en nog van alles wat je maar kan voorstellen voor de casual en hardcore fan.Comic Con is groot, zo groot zelfs dat het niet meer past in de Jaarbeurs. Dus waren deze editie ook buiten wat stands en rustplekken te vinden. Wat mij ook opviel, is dat de coronaperiode nu echt echt echt afgelopen is. Stands pakken groot uit, alles is stuk compacter en intiemer. Je merkt ook dat de grote stands veel meer te bieden hebben, luxere goodie bags hebben, vele gratis foto- of videomomenten; het leek soms een wedstrijd. Wie had de coolste stand en goodie bags. Als ik eerlijk mag zijn viel Megekko (online webshop) enorm op met hun real life spel Space Invaders XL. Je moest namelijk zitten in een stoel, je kreeg tennisballetjes in emmers naast je, voor je zat een rode knop en tussen je benen een pijp waar je de ballen in moest gooien. Vervolgens moesten je vrienden aan de touwen naast je trekken om je naar de juiste positie te brengen en dan op de knop te rammen en hopen dat je de Invader raakt met je tennisballen. Hoe meer je raakt, hoe meer punten.

Paramount stond er met een Star Trek: Strange New Worlds stand. Waarin je eerst in een mini-expositie liep waar je de suits zag die uit de series komen. Daarna kreeg je een fotomoment en kreeg je een luxe goodbag mee, waarin een waterfles zat (super fijn als het buiten 30+ graden is), meerdere stikkers, stoffen zak, infoboekje, maand gratis Paramount Plus en nog wat hebbedingentjes. Klasse!

Ook Disney was aanwezig met Marvel Secret Invasion, waarin je werd gescand en daarna een toffe foto kreeg. Ook hadden ze voor Indiana Jones een stand gemaakt, met verschillende herkenbare props uit de nieuwe film.

Hasbro kwam met veel nieuwe en toffe speelgoed aan. Viel wel een beetje tegen dat maar één Hasbro-medewerker mijn Hasbro Haslab: Proton Pack herkende. Shame. Of het is een compliment dat mijn mods zo overtuigend waren dat ze hem niet meer herkende. Wie weet.Netflix wilde verder nog iets laten zien dat ze om The Witcher geven. Dus hadden ze een waanzinnig toffe stand. Een stormbaan waarin je als 'The Witcher' kon doorlopen. Je moest wel even tekenen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor enige schade of letsel. Ok.

Over commercie gesproken: de drukste hall, de Dealer hall. Hier kon je al je geld aan uitgeven aan vele hebbedingetjes. Tip hierzo: als de voorraad wat groot is van een item die je wilt: wacht tot einde van de Con. Vaak kun je de prijs nog wat afdingen ook. Je blijft een Nederlander toch? Zo kreeg ik een Ghostbuster item mee die normaal 25 euro is maar kreeg hem mee voor 20.

De activiteiten hall zegt het al: hier ben je meer actief. Je volgt workshops hoe je moet (in)tekenen, anime workshops, Jedi workshops, zwerkbal uit Harry Potter, de vele fan community stands zoals The Dutch Whovians (Doctor Who), Ghost Corps: Dutch Division (Ghostbusters) en Dutch Arkham Asylum (Batman). Maar de eyecatchers waren toch de stands van Jurassic Park-fans en The House of Wax Entertainment. The House of Wax stond dit keer in het teken van Lord of the Rings. Waarin je door verschillende scènes loopt met allemaal acteurs. Dus eerst Hobbits in the shire, daarna Woodelfs, Orcs, Nazhul en de Undead Army! Verder ging HDCC enorm vooruit op gaming gebied, dit komt met name door de stands. Er is veel meer e-sports aanwezig, waarin Mcon wederom weer liet zien dat ze de grote zijn. Maar ook veel PC hardware stands zoals Agon en Gigabyte Aorus. Maar ook de ‘casual' gamer kon genoeg zijn ei kwijt. Nintendo viel enorm op met een gigantische stand. Je had er een Mario Kart-toernooi, je kon natuurlijk de nieuwe Zelda op de Switch spelen, foto ops doen maar ook een toffe Nintendo goodie scoren: een unieke pin met het tonen van je Nintendo Online-account.Dan had je nog de Main stage area en waar je de VIPS tegenkwam en veruit de meeste cosplayers. Mainstage vond je gastinterviews van onder andere Danny Trejo, Eliza Taylor, Ben Barnes en Gwendoline Christie om er zo een paar te noemen. Na de interviews kon je tegen een meerprijs een handtekening scoren en zelfs mee op de foto! Ook had je op de mainstage de bekende cosplay catwalk en de cosplay contests. Verder wat opviel waren de levensgrote Star Wars props, iets waar Disneyland nog wel jaloers op kan worden.

En natuurlijk, waar de naam en oorsprong van Comic Con vandaan komt: de Comic Area. Hier kon je verschillende comics kopen, comic artists ontmoeten, fans ontmoeten, props kopen en comic panels mee volgen. HDCC had iets heel bijzonder gaande: ze hadden de volledige artiestenlijst van Marvel's Stormbreakers comicseries. Heel tof.

Eerlijk: Heroes: Comic Con is een enorme verbetering ten opzichte van de jaren ervoor. Niet qua prijzen; inflatie speelt hier ook. Dit merk je vooral aan het eten en drinken. Gelukkig door de hoge buitentemperaturen deed de organisatie niet moeilijk met eigen gebrachte drinken en waterflesjes. Het was anders niet te doen. Mensen in zware cosplay vielen soms al van hun nokkie. Denk dat wat voorlichting en nog meer actie voor volgende Zomer-editie nodig is of minder warme maanden vinden. Echter, ik kan niet wachten om weer terug te keren. Zeker weer in cosplay.

Reageer