Review: The Girl in the Spider’s Web (Blu-ray)

Geschreven door RDJ134 op 26 maart 2019 om 21:04 uur

Way back in 2013 zag ik The Girl With the Dragon Tattoo, en zoals je in mijn recensie kon lezen was ik weggeblazen door dit ongelofelijk goede verhaal en de prachtige visuele stijl van deze remake. Maar ook het hacken werd realistisch neergezet en niet zoals in Hollywood vaker gebeurd met een shitload aan CGI, epileptisch rammelen op een keyboard en wat techpraat babbelen. Twee jaar later kon je mijn recensie lezen van de Millennium Trilogie, het originele drieluik dat zeer knap in elkaar zat met enkele HOLY SHIT momenten. Daarna werd het stil tot in 2017 bekend werd gemaakt dat er een vierde deel zou komen met de titel The Girl in the Spider’s Web en deze verscheen eind vorig jaar in de bioscopen en is nu te vinden op de bekende streamingdiensten en uiteraard op fysieke media als dvd en Blu-ray. Van de laatstgenoemde kan je nu hieronder mijn recensie lezen, want is het mogelijk om de mythologie van de trilogie vast te houden?Wanneer The Girl in the Spider’s Web begint zien we hoe een jonge Lisbeth Salander ontsnapt aan haar vader en haar zusje achterlaat, want deze man had nou eenmaal... een niet erg frisse relatie met zijn dochters, laten we het daar op houden. Dan verschuift het verhaal naar de huidige tijd en zien we hoe een volwassen Lisbeth (Claire Foy) gekleed als een soort van Green Arrow wraak neemt op een rijke industrieel die zijn vrouw zwaar mishandeld en misbruikt en zoals je misschien wel of niet weet treed Lisbeth hard op tegen mannen die vrouwen haten en dat is ook de ondertitel van de Millennium Trilogie. Na haar wraak zien we dat ze nog steeds werkt als hacker voor wie haar diensten kan betalen. Haar klant is Frans Balder (Stephen Merchant), een programmeur die spijt heeft van zijn creatie, want zijn programma Firefall kan alle atoomwapens ter wereld overnemen en is dan verrassend genoeg in de handen van de NSA. Balder is bang dat zijn programma in verkeerde handen kan vallen en wilt het vernietigen.

Het probleem met Firefall is dat het niet te kopiëren is en enkel te verplaatsen van server naar server of een andere mediadrager. Lisbeth weet in te breken op de servers van de NSA, alleen gaat dit niet onopgemerkt en het is agent Ed Needham (LaKeith Stanfield) die haar probeert buiten te sluiten en hierin faalt en nu dus naar Zweden mag afreizen om het programma terug te vinden en dat gaat uiteraard niet ongemerkt bij de Zweedse geheime diensten die hem waarschuwen geen gekke dingen te doen en zich nergens mee te bemoeien ongeacht wat hij komt doen. Ondertussen krijgt Lisbeth bezoek van een groep criminelen die zich The Spiders noemen en die haar al sinds de eerste ontmoeting met Balder in de gaten hebben gehouden en weten dat Firefall nu op haar laptop staat. Als ze probeert om de diefstal te voorkomen loopt ze een schotwond op en wordt haar huis (lees: groot verlaten pakhuis) opgeblazen en door in haar badkuip te duiken overleefd ze deze aanslag op haar leven en slaat nu op de vlucht en roept de hulp in van een andere hacker en haar oude vriend en journalist Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason). Mikael verdiept zich in de deze criminele groep die Firefall nu in hun bezit heeft en wie het zijn en de bedoeling is met het programma.

Langzaam aan ontvouwt zich wie The Spiders zijn en voor wie ze werken, hun doelstellingen en hoe Lisbeth Salander meer in hun web verweven is dan lijkt op het eerste gezicht. Waarbij ook de nodige compromissen moeten worden gesloten en tegenstanders te slim af zijn. Maar hoe dit precies zit mag jezelf gaan bekijken.Zoals je weet ben ik groot fan van de originele trilogie en de remake, omdat deze een hele unieke en vooral een rustige opbouw hebben. Maar met The Girl in the Spider’s Web is het meer actie en heeft deze film het meeste weg van een Bourne-film maar dan met een vrouwelijk karakter die behoorlijk ass kan kicken en dat haalt nu net charme van het origineel onderuit. Daarnaast hangt deze film samen van een hoop toevalligheden, en is het toevallig Balders zoon die na de moord op zijn vader de enige is die Firefall kan unlocken door een aantal puzzels op te lossen die als paswoord functioneren. Zo, dat waren de min punten die ik kwijt wil en nu ga ik het hebben over hoe cool deze film van tijd tot tijd is.

Te beginnen met het prachtige en ijzersterke acteerwerk van Claire Foy, die gewoonweg bad ass op en top is en zich goed weet neer te zetten als Lisbeth Salander die alles wat ze doet goed vooruit plant en uitwerkt. Wat goed te zien is in deze scène waarbij ze op hele slinkse wijze en een perfecte timing Ed Needham uit een cel op een vliegveld weet te bevrijden en zoals ik al eerder zei is het Bourne-element hier goed terug te zien. Dus aan actie is er geen gebrek in deze film, die ook op zichzelf met een ander personage had kunnen staan. Maar goed, laten we het over het prachtige beeld hebben van deze Blu-ray, want zoals je van een Sony-release kan verwachten is deze tiptop in orde en zijn kleinere details als sneeuwvlokken, tattoos of pluisjes op kleren goed te zien.

Maar ook het kleurenpalet, dat varieert van dof tot fel zoals de rode jurk van Camilla, die gespeeld wordt door onze eigen Sylvia Hoeks wiens karakter ik verder niet zal noemen om spoilers te vermijden. Of het geel van vuur, dit knalt allemaal letterlijk van je HDTV af. Ook het geluid komt in het door Sony omarmde 5.1 DTS-HD Master Audio 5.1 en klinkt heel erg lekker met voorbeelden als een dikke explosie, een nachtelijk Zweden waar Lisbeth haar motor aan alle kanten rond galmt of de club- en vliegveldscènes waarin er muziek en menselijk geroezemoes rondom je heen is, alsof je er zelf tussen staat.

Naast de film zijn er op het schijfje ook de volgende extra’s te vinden:
 • Deleted Scenes
 • All About the Stunts
 • Creating the World: The Making-of
 • Claire Foy: Becoming Lisbeth
 • Secrets of the Salander Sisters
 • Audio Commentary: Fede Alvarez en Jay Basu over de reboot van deze franchise voor een grote publiek


 • Conclusie

  The Girl in the Spider’s Web is een hele goede actiethriller in de stijl van de Bourne-films, maar voelt wat apart aan voor wie met de Millennium Trilogie en The Girl With the Dragon Tattoo remake bekend is. Want die waren slow en traag en met deze film gaan echt alle remmen los en is het actie op en top, leuke goed getimede acties. Het tempo is gewoon opgevoerd en voor de fans van de franchise zal dit even goed slikken zijn, en als je dit naast je neer kan leggen of simpelweg nieuw bent met de serie is dit een verdomd lekkere actiefilm die gewoon goed wegkijkt met een bak popcorn en wat te drinken erbij. Alles overwogen vond ik het verhaal wat aan de magere kant, een hoop dingen wel heel erg ‘toevallig’, maar de audio en visuele presentatie is dik in orde net als de extra’s die meekomen op het schijfje. Mijn eindcijfer is een 80 en dit komt mede door het vrij clichématige verhaal en het hogere tempo die niet bij alle fans van de serie in goede aarde zal vallen.
  Onze score 80

  Reageer

  Artikelinformatie

  Recente nieuwsberichten van The Girl in the Spider's Web Naar het profiel

  Laatste nieuws

  Naar het archief