Review: Teufel Massive Headset

RDJ134 20 september 2022 om 01:49 uur

Wie Teufel zegt, zegt Duitse kwaliteit. Dit Duitse bedrijf mag dan wel een premium prijs hanteren voor hun audioapparatuur, maar daar krijg je dan ook hoogwaardige kwaliteit voor terug. Hoewel de meeste mensen tegenwoordig kiezen voor draadloze bluetooth headsets, ben ik nog van de oude school die toch de voorkeur heeft voor een paar oorwarmers met een draad. Al mijn favoriete devices maken hier gebruik van en dat is niet alleen de moderne dingen als een telefoon of een handheld, maar ook mijn Pioneer-versterker waar mijn tapedeck en cd-speler aan hangen, die overigens ook hun eigen uitgangen hebben. Nadat ik al eerder kennis heb mogen maken met de Teufel Real Blue TWS In-ear's (recensie) en de Teufel Cage Gaming Headset (recensie), leek het mij leuk om een oldskool wired headset van dit merk te testen, en dat is de Massive geworden die volgens de website een behoorlijke bass heeft. Teufel was zo aardig om een recensie-exemplaar toe te sturen en mijn review daarvan kan je nu hieronder lezen.Voor ik je alle voor- en nadelen van deze koptelefoon ga vertellen, beginnen we bij het begin. Als je de Massive aanschaft zit deze in een luxe ogende doos verpakt, en daarin kan je het volgende vinden:
 • 3,5mm en 3,5mm naar 6,3mm kabels
 • 1 opbergtas aka Eggbag voor het opbergen en vervoeren van je headset
 • De handleiding in twee talen
 • Reclame
 • De Teufel Massive Headset (DUH!)

  De eerste indruk als je de headset ziet is dat het veel weg heeft van de Cage Headset en daarmee bedoel ik de prachtige industriële look, alsof het uit een vliegtuig komt of gehoorbescherming à la de militaire 3M Peltors. Wat me brengt bij de kleur die donker metaalachtig is en ook die vibe uitstraalt en daar ben ik nu eenmaal een sucker voor. Dus qua looks zit het goed, en is de vraag hier of dat ook opgaat voor het geluid?  Zoals ik in het begin van deze recensie al aangaf wordt deze headset geadverteerd om zijn bass die door de 50mm Neodymium magneet drivers tot stand komen. In mijn eerdere recensies heb ik al vaker laten weten dat ik niet houd van overbass. Iets waar veel moderne audio devices gebruik van maken, maar vaak wordt ingeleverd op midden- en hoge tonen waardoor je een dof geluid krijgt. Daar kan ik slecht tegen, omdat ik mijn muziek graag ervaar in het volle spectrum met de juiste frequenties. Maar ook zo nu en dan heb ik wel behoefte aan een wat extra kick bij mijn muziek, en daar stelt de Massive zeker niet teleur.

  In dit geval gaat ook op: welke muziek wil je luisteren met je headset? En vanuit welke bron? Deze twee zaken zijn zeer belangrijk voor je een behoorlijk bedrag op de spreekwoordelijk toonbank gooit. Daarmee zal ik kort en krachtig zijn, want als je van Electronic Dance Music aka EDM, hip-hop (old en new skool), rock en metal houdt met een behoorlijk bass er in, dan is de Massive geschikt voor jou. Wil je er podcasts, jazz, pop of je yogaflowmeuk op luisteren, dan is dit niet voor jou geschikt en kan je beter verder kijken naar iets anders of iets goedkopers.  Om te beginnen, kan ik je vertellen dat de Massive door zijn aluminium frame heel erg licht aanvoelt tijdens het dragen, en je na loop der tijd vergeet dat je deze op je hoofd hebt zitten. Wat het geschikt maakt voor verschillende situaties waar ik straks nog op terugkom. Bovendien is het een over-ear headset en dat betekent dat deze een gesloten behuizing heeft die volledig over je oren heen gaat waardoor alle omgevingsgeluiden worden afgesloten om zo optimaal te genieten van je muziek of je favoriete film en series. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Zoals dat je bij het dragen echt totaal niks meer hoort en voor thuis en in het OV perfect is, maar ik zou je niet aanraden om deze te dragen als je op de fiets of scooter zit, want dan lig je waarschijnlijk zo in het ziekenhuis of erger.

  Nu komen we bij het moment suprême: hoe klinkt het, want ik kan je wel vertellen hoe mooi en licht deze headset wel niet is, je leest deze recensie om mijn ervaring erover te horen met het geluid. Deze is zoals je al kan verwachten van Teufel dik in orde. Ze hebben niet overdreven toen ze zeiden dat deze een heftig zware bass had, fookin' hell. Ik kan deze het beste omschrijven alsof je in een auto zit met een dikke installatie waarbij de bass door je lichaam trilt, of in dit geval: alleen je oorschelpen. Maar je kan uiteraard ook op je device waar je op luistert deze terugschroeven zodat het nog steeds vol en aangenaam is, want dit is uiteraard een kwestie van smaak en die verschillen nu eenmaal.

  Ik kan nu wel heel technisch à la Tweakers ingaan op frequenties en de zuiverheid door MHz die er gebruikt worden, maar dat is saai en de meeste mensen zal dit verder aan de poepert roesten omdat ze voor een degelijke prijs goed geluid willen horen. Dus zal ik het vrij kort houden om dit te beschrijven: de bass is zwaar en voelbaar in je oren, de vocals aka de stemmen zijn zuiver en goed verstaanbaar en de snare en hi-hats aka de slissende TSSSS zeer scherp. Oftewel laag, midden en hoog klinken goed en puur. Maar dit alles staat en valt met het bronmateriaal en instellingen die je gebruikt, en daarom heb ik de Massive getest met verschillende bronnen en devices.  Zo heb ik de bekende muziekstreamingsdiensten gebruikt op de smartphone, tablet en pc (Windows 10 en Linux Ubuntu 22.04 LTS) en dit was in het algemeen zeer goed, maar bij YouTube verschilt het echt per kanaal. Zo zijn de officiële kanalen van artiesten beter dan iemand die een cd geript en geüpload heeft. Vaak krijg ik ter promotie van platenlabels en artiesten albums en tracks toegestuurd in formats als MP3, Wave en FLAC en deze beluister ik via verschillende spelers al dan niet met een DAC, rechtstreeks uit de pc en laptop of gewoon via de alweer dertig jaar oude Pioneer-versterker met daartussen een Spectrum Analyzer. En dit klinkt gewoon onwijs goed, en valt er ook op de stereospreiding niks aan te merken. Voor de liefhebbers (of DJ's die de Massive als monitor willen gebruiken) die luisteren via een versterker of rechtstreeks vanuit het tapedeck/cd-speler willen luisteren is er een aparte kabel in de doos die een 6.33mm plug heeft, dus je hoeft geen verlengstukje te kopen om de 3,55mm jack om te zetten wat de headset weer zeer flexibel maakt.

  Over flexibiliteit gesproken: de Massive is niet zoals de meeste headsets een groot vast geheel, maar heel eenvoudig opvouwbaar in een handomdraai en zo in de bijbehorende eggbag of rugzak op te bergen. De kabels zijn zoals ik je vertelde uitwisselbaar dus een kwestie van uittrekken, opvouwen en klaar, of andersom uitvouwen, inpluggen en luisteren maar. Daarnaast kon ik het niet laten om de Massive in te pluggen in mijn PlayStation Vita, PlayStation Portable en zelfs de Nintendo DS en dit werkte allemaal prima. Maar de klap op de vuurpijl was toch wel dat mijn nieuwsgierigheid werd bevredigd toen ik deze headset aansloot op de controller van de Xbox One X en in stereo kon genieten van games als Tom Clancy's: The Division 2, Grand Theft Auto V of Assassin's Creed: Vallhalla. Want als je wilt gamen zonder te praten met anderen, is dit toch een verdomd goede gaming headset waarbij de explosies goed hard aankomen en de rest van het geluid loepzuiver is. • Reageer