Verslag: Heroes Dutch Comic Con Winter 2022

John "Ins0mnia" Jonk 23 november 2022 om 20:14 uur

Heroes Dutch Comic Con (Heroes DCC) is alweer tien jaar bezig met twee events per jaar, de summer en winter editie. Afgelopen weekend was het weer zover, de wintereditie in Utrecht. Het event is zo groot geworden dat de hele Jaarbeurs is afgehuurd om het te kunnen houden. Het is echt een walhalla voor alles wat maar met geek, nerd, vintage, fantasy & sci-fi culture te maken heeft. Ik ben zelf al eens eerder op een Heroes-event geweest.

Je kan ook wel merken dat Heroes Dutch Comic Con nog nooit zo populair is geweest als ooit tevoren. Kaartverkoop is vaak al binnen uren compleet uitverkocht. Dat zie je ook wel terug; voordat je ook maar één voet in de Jaarbeurs hebt gezet is het al een kwestie van veel wachten. Comic Con is groot en dus ook waanzinnig druk. Dus plannen en op tijd komen bij dit soort events is vaak een must.

Binnengekomen besef je pas hoe gigantisch Heroes DCC is. Opvallend is ook de aankleding; sommige stands gaan echt all-out. Zoals Megekko, stoere nerds zijn en je kon een bullride doen. Of Samsung die niet één maar twee stands had. Ze hadden een PC gaming stand in de “Gaming Hall” voor de Odyssey-beeldschermen en een andere aparte stand in de “Experience Hall” voor de Galaxy Z Fold4. Betreft gaming: daar kon je je lol wel op. Nintendo pakte flink uit met onder andere Pokémon en Splatoon, tevens zag je de Intel ARC GPU in actie bij Medion en MCON Esports had shootouts, gear en toernooitjes voor de bezoekers in petto. De “Activity Hall” was (zoals je verwacht) activiteitgebaseerd. Je kon levensgrote props of replica's vinden van scènes uit Star Wars of Jurassic Park. Maar je kon ook een Sith/Jedi lightsaber training krijgen of een potje zwerkbal spelen uit Harry Potter. Of gewoon lekker chill schilderen, samen met andere mensen om je heen en krijg hulp van echte schilders.De “Comics Hall”, waar eigenlijk zijn oorsprong vandaan komt. Comics, striptekeningen, strips, manga en alles wat er maar bij hoort kon je hier vinden. Van een super minimalistische stand van de Donald Duck tot de mooie grote EPPO-stand. Niet alleen dat, je kon ook verschillende strip- en comictekenaars ontmoeten in de Comic Arts Lane. De echte die-hard comicfan herkent de namen zoals Julian Totino, Chris Conroy of Lee Bermejo wel en stonden ook met een grote glimlach in de rij voor ze. Het is een beetje een ondergewaardeerde kant van Heroes Comic Con-bezoekers, maar persoonlijk word ik er altijd heel blij van. Andere kant is het fijn dat het wat rustiger is dan de gemiddelde hall, aangezien je een klein praatje met ze kunt houden of ze maken een scribble of handtekening in je favoriete stripboek of comic. Fijn.

De “Experience Hall” verassend genoeg ervaar je dingen hier meer. Zei het al eerder met Samsung en hun Galaxy Fold. Maar d'r was ook een enorme stand van FOX waarin ze meerdere dingen showcasen zoals Season 2 van Chucky en The Walking Dead. Bij The Walking Dead-stand kon je op een nagemaakte set op de foto met een van de walkers uit de serie. Iets wat ik wel heel tof vond om te zien.

Een andere highlight in de Experience Hall is natuurlijk House of Wax. Een walk-in spookhuis, altijd in een mooi thema. Dit jaar was het carnaval/circus en yeah... creepy. Intertoys had een pop-up store gemaakt waarin je voornamelijk geeky artikelen kon scoren. Van Lego tot aan onbeschilderde Funko pops. Met wat korting her en der vlogen de dozen Lego over de toonbank. Maar mocht je niets te playen hebben, kon je ook player spelen in de speeddating stand. Hier wat basisfeiten, zeg wat je wilt... en je wordt gematched. (Nee, ik heb het zelf niet ge-experienced.)

Er zijn een groep mensen die alleen komen voor de “Dealer Hall”. De naam zegt het al; hier vind je dealers, winkeltjes, handelaren. Of hoe je ze ook wilt noemen. Van vele strips/comics of manga, ook genoeg gaming, kleren, props, hebbedingetjes, vintage, Funko, moks, verzin het maar. Het is er en je vindt het vast wel.Laatste maar wellicht de highlight van Heroes Dutch Comic Con is wel de mainstage hall. Hier kon je een 1-op-1 replica Tie Fighter aanschouwen, alsof iemand een prop uit een Disney Park gejat heeft en zo in Dutch Comic Con gesmeten heeft. Zeer indrukwekkend. Hier vind je ook de ‘mainstage' waar men Q&A's had van onder andere Jenna Coleman, Dan Fogier en Lou Ferrigno. Waarin je daarna ook een handtekening of foto kon scoren met de special guests. Al moet je hier wel wat voor in de buidel tasten.

Maar mainstage had meer, iets waar de meeste mensen wel voor komen. Dat is de cosplay catwalk en contest van Heroes Dutch Comic Con. Wat gehost werd door wereldtop cosplayer Sakuraflor en een heel team van internationale top cosplayers. Het is waanzinnig mooi om te zien hoe passievol de cosplayers hun creaties op een catwalk durven te laten zien.

Yeah, Heroes Dutch Comic Con 2022 wintereditie was groots en druk, soms ook wel prijzig betreft extra's of eten. Alsof pubers geld hebben, niet naar Utrecht HC lopen en daar de halve Appie leeg kopen. HDCC heeft echt wel overal iets te bieden. Maakt niet uit hoe diep je inner-nerdheid gaat, je vindt wel iets of iemand waarmee je dit kan delen.

De volgende Heroes Dutch Comic Con is de zomereditie op 24 en 25 juni 2023 te Jaarbeurs Utrecht. Mocht je alvast een beetje Comic Con willen proeven maar dan gericht op Azië en Aziatisch cultuur? Op 6 en 7 mei 2023 vindt dan de Heroes: Made in Asia plaats. Wat we daarvan vonden? Lees dan hier het verslag van Heroes: Made in Asia 2022.

Reageer