Review: Teufel Cinebar One

RDJ134 22 februari 2022 om 00:00 uur

Geluid speelt een steeds grotere rol in hoe we entertainment tot ons nemen, of dit nu het kijken van tv, series, films, gamen of muziek is. Dit alles valt en staat met het geluid dat je voor handen hebt. Zo is het geluid dat uit de speakers van je tv komt wel oké, maar vergeet niet dat deze naar de muur zijn gericht en ‘bounced' dit eigenlijk vanaf je muur de woonkamer in. Ook klinkt het vaak dof of vervormd. Dit is waarom veel mensen kiezen voor een volledige surround set of in dit geval een soundbar, ofte wel een vaak langwerpige speaker die het geluid van voren naar je toe brengt. Deze komen in alle soorten en maten en ook belangrijk, in prijs. Dat laatstgenoemde is de graadmeter voor kwaliteit. Recent mocht ik aan de slag met de Teufel Cinebar One die tijdens het schrijven van dit artikel rond de € 249 kost. Of deze dat ook echt waard is, ga ik je nu hieronder vertellen.Het eerste wat mij opviel aan de Cinebar One was hoe klein de doos was waarin deze arriveerde, want deze soundbar is niet zo heel erg groot of zoals ik het zelf noem erg compact. De afmetingen zijn 35 cm lang, 6,8 cm hoog en een diepte van 11,3 cm en dat is niet groot en ook niet te klein. In de doos zit de soundbar (DUH!) met stroomvoeding, een afstandsbediening en een handleiding. Dus zou je denken plug en play, klopt... en toch ook niet. Want hoe rechttoe rechtaan de aansluiting ook is, heb je toch minimaal één of meerdere kabels nodig die niet in de doos zitten. Dus ga ik je even meenemen naar een stukje technische kant waar je als koper van elke soundbar dus rekening mee moet houden.

Als je aan de achterkant van de soundbar kijkt zitten er verschillende aansluitingen en deze ga ik even aanhalen: HDMI, Optical, 3,5mm Aux en USB. Oftewel je hebt vier manieren dus één van de vier kabels nodig. HDMI van de soundbar moet je aansluiten op de ARC HDMI poort van je tv en op die manier wordt dan je geluid doorgestuurd naar je soundbar en dat is vrij makkelijk als je geen oude tv zoals mij hebt waar dit ontbreekt. Dus werd het optie twee, namelijk de Optical (ook TOSLINK genoemd) aansluiting en dit is een speciale kabel voor een audiostandaard die uit begin jaren tachtig stamt en op veel audio/video apparatuur en gameconsoles aanwezig is, maar daar straks meer over.

Optical is ook letterlijk plug en play in je tv en je soundbar en dat is wat het voor mij deed. Voor mijn opticalkabel (die drie euro kostte online) in de post binnenkwam heb ik enkele dagen het geluid via de Aux-poort gedaan en dat was zeker niet slecht, maar simpelweg niet in staat om de Cinebar One optimaal te laten functioneren. Dus de beste optie hier is HDMI ARC als je tv dit ondersteunt en Optical als een goede tweede en deze kan je op meer dan alleen je tv aansluiten en ook daar kom ik zo terug, net als de USB-aansluiting voor de pc.Na het aansluiten van de opticalkabel was het eindelijk tijd om te genieten van wat deze soundbar te bieden heeft en dat is verdomd lekker geluid. Zo snel ik mijn tv aanzet springt de soundbar tegelijk aan en dat scheelt tijd als je klaar bent om te ontspannen. Maar voor het zover is, is het nog even instellen van een paar dingen via de remote of de touchknoppen aan de bovenkant wat makkelijk is als je batterijen leeg zijn. De afstandsbediening heeft een volumeregeling en als je deze gebruikt zal op de speaker een rij lichtjes langzaam oplichten zodat je ook goed in het donker kan zien hoe hard de soundbar staat en als je hier verder niet aanzit dimmen deze ook weer automatisch. Bass en Treble werken op een soortgelijke manier. Als je één van de twee kiest kan je door links en rechts te drukken Bass en Treble zwaarder of lichter maken en ook dit zie je door oplichtende balletjes die heel gevoelig zijn met de invoer en hierdoor kan je dit zeer precies doen.

Er zijn nog drie andere knoppen om ‘presets' in te stellen en dat zijn Movie, Music en Voice. Dit spreekt uiteraard voor zich. Maar er is nog één knop die je moet kennen namelijk die van de Dynamor Ultra en dit is geen badass Transformer, maar een virtueel surroundsysteem die het geluid opeens een stuk ruimtelijker maakt en dit klinkt me toch een partij lekker en was dit mijn vaste instelling met alles wat ik er mee deed. Zo heel nu en dan ging ik even terug naar de standaard geluidsinstelling die je kan zien (pun inteded) als twee speakers naast elkaar wat soms met bepaalde muziek net even iets meer kick gaf.

Het eerste wat ik ging testen was de Xbox One X om te zien hoe het geluid was met gamen en daar gebruik ik altijd de bekende en minder bekende populaire titels voor als Tom Clancy's The Division 2 (recensie), Ghost Recon: Breakpoint (recensie), GTA V, Call of Duty, Battlefield, et cetera. Fans van de genoemde shooters weten hoe intens het geluid hiervan is en kan ik je zeggen dat de Cinebar One met Dynamor Ultra aan fookin A is. De bass van explosies en schoten kwamen goed tot hun recht en is de geluidspreiding zeer goed waarbij je kogels of granaten duidelijk hoorde klinken in volle surroundglorie. Sure, je hoort niet echt dingen achter je zoals je hebt met een gaming headset of een echte surround set, maar dit is zeker niet slecht voor ons gamers. Ook de mensen die het graag wat rustiger aan doen met een Assassin's Creed Valhalla (recensie) of Red Dead Redemption 2 (recensie) zullen hier rust vinden met alle omgevingsgeluiden in de steden of de natuur. Vogeltjes die fluiten, bosgeluiden of mensen die pratend voorbij lopen hoor je glashelder.Dus met gamen zit het meer dan goed, en aangezien ik meer doe dan gamen op mijn Xbox was het tijd om mijn favoriete streamingsdienst op te starten: Disney+. Deze heeft een hoop goede films om geluid mee te testen. Want alles Star Wars is een goede graadmeter en zo heb ik meerdere afleveringen van The Book of Boba Fett gekeken en je weet dat dit erg actief is met geluid. Of dit nu in een bar op Tatooine is, de ruimte of stedelijke omgevingen: dit klinkt echt zeer bruut uit deze vrij kleine soundbar en is dus ook voor de film- en serieliefhebber een goede ervaring. En geloof me dat ik ondertussen behoorlijk wat films en series (dagelijks) er mee heb gekeken en ik heb serieus niks te klagen.

Eerder noemde ik al de USB-aansluiting op de Cinebar One en nu zal je denken waar dient deze voor? Nou, dat is vrij simpel: je kan dit aan een pc of laptop hangen en zo audio te gebruiken. Hiervoor herkent Windows dit als een 2.1 USB-geluidskaart en kan je zo je media naar keuze bekijken of beluisteren en ook hier gaat weer op dat alles glashelder en duidelijk uit de speakers komt. Uiteraard heb ik dit ook getest met de volgende Linux Ubuntu versies: 16.04, 20.4 LTS en een nightly build van 22.04 LTS die over twee maanden zal verschijnen. Ubuntu herkent de soundbar wel, maar na het selecteren ervan komt er geen geluid uit. Wat heel erg jammer is en aan Linux zelf ligt die hier dus geen goede drivers voor heeft, hoewel er vast wel mensen zijn die dit kunnen oplossen, werkt het dus niet plug and play onder dit systeem. Ook met een Raspberry Pi 3B+ is het mij niet gelukt om dit op deze manier aan het werk te krijgen, uiteraard werkte het wel via de Aux. Alleen klinkt dat allemaal toch even anders. Niet slecht ofzo, maar ook niet zoals via de andere aansluitingen.

Andere manier om geluid af te spelen is via Bluetooth en dat is letterlijk een kwestie van pairen en afspelen maar. Dit heb ik met meerdere telefoons en laptops gedaan en dit was allemaal binnen enkele seconden up and running. Sterker, zelfs een hele oude Samsung Galaxy Y (die ik gebruik als MP3-speler) met een hele oude versie van Android en Bluetooth kon ik gewoon connecten en zonder enige moeite muziek afspelen. Nu heeft elk merk BT en werkt het dus met alles wat je er tegenaan gooit.Het geluid van de Teufel Cinebar One is dankzij vier 50,00 mm drivers (goed voor 60 watt) en een ingebouwde versterker zeer goed tot zelfs bovengemiddeld te noemen. Na een beetje instellen en aanpassen van de Bass en Treble (plus de Movie, Music, Voice correct te gebruiken) wist ik een lekkere kickende bass (heerlijk met Rock en EDM aka Electronic Dance Music) en Treble (zonder te scherp te zijn) mix op me afgevuurd te krijgen in een redelijk kleine kamer waar mijn setup staat en ik op een kleine vier meter van mijn tv en deze soundbar zit. Het geluid was voor mijn doen soms behoorlijk hard dat ik hem gemiddeld net op twee en half had staan van de zeven die het aan kan. Leuk detail is dat mijn hond naast me lag te slapen toen ik The Matrix (1999) keek en toen de deur bij Trinity werd ingetrapt schrok ze hier zo hard van dat ze omhoog sprong en gelijk naar de deur keek alsof de agents hier binnen kwam stormen.

Ook de ‘normale' series die ik kijk waar veel dialoog in zit komen goed en duidelijk naar voren en maken deze net als films en games optimaal gebruik van de aanwezige Dolby Digital Surround waardoor alles zeer ruimtelijk en prettig klinkt. Bovendien is er voor de mensen die niet genoeg van Bass kunnen krijgen nog de draadloze T6 Subwoofer die je in combinatie met deze soundbar als set kan kopen voor € 349 of los voor € 219 tijdens het schrijven van dit artikel. Maar de Cinebar One pompt voor normaal gebruik in mijn opinie al meer dan genoeg Bass zonder over de top te gaan en ik houd nu eenmaal van goed gebalanceerd geluid.

Reageer