Verslag: Heroes: Made in Asia 2023

John "Ins0mnia" Jonk 11 mei 2023 om 20:58 uur

Ik heb er al eens eerder over geschreven en foto's voor gemaakt op Eigenwereld. Maar na een jaar kan veel veranderen en werd het weer tijd om langs te gaan. Ik wist nu al wat er ter wachten staat maar even een kleine recap van Heroes: Made in Asia: het is een Comic Con maar dan gericht op het Aziatische popcultuur.

Het grootste gedeelte van het event bestaat uit handel; het blijft een beurs. Dit kon van alles inhouden, nieuwe games & oude games, manga, comics, poppetjes, zwaardjes, schildjes, handgemaakte props, ontmoetingen met artiesten in Artists valley, ontmoetingen met bekende figuren uit de games/films wereld (tegen een kleine fee, uiteraard) en natuurlijk proeven van al het lekkere eten en drinken uit Azië.

Het kritiekpuntje wat ik bij de Dutch Comic Con had met de Donald Duck-stand? Dat is er niet meer, van een tamelijk trotseloze, saaie en nietszeggend vierkantje zijn ze flink verbeterd. Je kon een photoopdoen (gratis!) in Duckstad, ze gaven een Donald Duckie en waren genoeg mensen aanwezig om wat te vragen. Ik moest dit even speciaal benoemen, want zo zie je de stands graag!Daarnaast waren veel andere dingen te doen dan alleen smijten met je geld. Het event trekt cosplayers aan uit alle hoeken van het land. Verreweg meeste gerelateerd aan anime of Japanse games. Een verdwaalde Overwatch cosplayer, League of Legends cosplayer of Harry Potter cosplayer is niet ver van je verwijderd. Ik zelf voelde mij ondergekleed, aangezien er zo veel cosplayers waren. Sterker nog, dit viel op. Want vorig jaar was dit wat magertjes voor mijn gevoel. Ook zagen we weer prof mensen uit de industrie als judge en host, denk aan vaste ‘Heroes' gast Sakuraflor
maar ook Be More Shonen bekend van Goku en Chi-Chi cosplay en Pinyamiu.

Je kon verder nog gamen met verschillende retromachines, meedoen met e-sports toernooien en de gigantische stand van mCON bezoeken. mCon e-sports die overigens 15 jaar worden in juni. Was dit toch een beetje minder dit jaar, als je daarvoor kwam. Miste arcades, denk aan DDR, de vele grote co-op machines of andere typische Aziatische arcadegames. Al moet ik zeggen dat wanneer je een e-sports fanaat bent, iets wat zeker thuis hoort op een Aziatische gefocuste beurs, dit toch wel trekt.

Op de bovenste verdieping vond je de VIP chill area en verschillende workshops; denk aan beschilderen van manga, een kennismakingssessie met Bushido of danslessen. Je moest wel vroeg inschrijven, want dit was snel gevuld! Verder was er nog de dating area (nee RDJ, hier doe ik niet aan mee; moet werken), cosplay village & meeting point en kon je een beetje relaxen.Dan de foodcourt. Hier vond je verschillende Aziatische gerechten maar ook Mexicaans, Spaans en Hollands kennelijk. Prijzen waren iets hoger maar ik schrik daar echt niet meer zo van. Sterker nog, het was goedkoper dan andere recente events waar ik geweest ben. Mocht je echt wat culinairs willen; dat zal je niet vinden. ‘Tis street food, maar het betere werk moest je wel knalharde knaken voor neerleggen. Maar dit worden dan vaak wel door echte Aziaten gemaakt, een bedankje in het Japans bij de Japanse stands wordt dan ook zeer gewaardeerd.

Ook “the House of Wax” kwam weer terug, met meerdere optochten door de zaal met hun draak en ook in hun “Mulan” wereld geïnspireerde stand. Met live-acteurs die er niet alleen prachtig uitzagen maar ook echt heel goed hun best doen om diep in hun rol te blijven. Zoals je ziet op de foto's, prachtig. Levend kunst wil ik wel zeggen!

The Main Stage, hier gebeuren de tofste dingen. Denk aan de Kimono catwalk, cosplay Catwalk, Q&A met stemacteur Scott Burns (Bowser uit Super Mario-games) en met Cristina Valenzuela stemactrice in onder andere Genshin Impact, Digimon, Sailor Moon, Tales of Ladybug & Cat Noir etc. Alles gepresenteerd door vaste presentator, YouTuber en streamer Bardo en afgesloten met een live band. Tevens kon je de bovenstaande gasten ontmoeten in de guests lane en tegen een klein bedrag mee op de foto en een handtekening scoren.Ja, het is echt voor de all-round Japan-, Korea- en China-fan prima vertoeven. Is dat niet je ding, er is nog genoeg ‘westers' spul om je heen wat misschien jou wel ligt. Maar hier zit ook wel een beetje mijn issue, iets wat vorig jaar ook al echt wel een probleem was. Azië is wel wat groter dan Japan, China en Korea. Met een kraam die loempia's maakt en een kraam die kipsaté verkoopt kom je er niet mee weg dames, heren en x van Heroes. Hier mag nog wel aan gesleuteld worden van het concept.

Maar om niet zeikerig af te sluiten, ‘tis een van de leukere events wat je vindt op je schema. Klein, compact, je kan veel doen en je krijgt veel te doen. Het is gezellig druk maar niet overladend. Het voelt niet krap aan maar ook niet zo veel ruimte dat je er in kunt voetballen. Eerlijk, er is genoeg te vinden en één dag is te kort om alles te zien en te doen... heb ik gemerkt.

Reageer